Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміна тенденцій у накопиченнях: в яких купюрах українці найчастіше зберігають гроші

Українці продовжують користуватися готівкою, а зміна у виборі номіналів свідчить про економічні та соціальні тенденції в країні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці найчастіше зберігають гроші у великих купюрах

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці зберігають значну частину своїх фінансових резервів у готівковій гривні. І якщо до повномасштабної війни основною банкнотою були 200 гривень, то зараз – 500 та 1 000 гривень.

Про це розповів заступник голови Національного банку України Олексій Шабан в інтерв’ю виданню The Page.

В яких банкнотах українці зберігають свої заощадження

На сьогодні, основною банкнотою в обігу є 500 гривень, що становить 28% від загальної кількості грошових одиниць в обігу. Це вражаюче зміщення замість колишнього лідера – банкноти у 200 гривень.

"Я вважаю, що на це вплинуло повномасштабне вторгнення. На його початку багато людей прагнули перевести свої заощадження у готівку, тому така відносно велика за номіналом банкнота як 500 грн і стала більш затребуваною", – розповів Олексій Шабан.

Хоча спочатку готівковий ринок зазнав деяких коливань через цю тенденцію, НБУ успішно стабілізував ситуацію, і готівка повертається до банків. Особливо активно повертаються банкноти номіналом у 200 гривень. Це пов'язано з тим, що велика кількість українців виявляють схильність зберігати заощадження в більш високих номіналах банкнот.

Крім того, він повідомив, що в останній час також спостерігається активне повернення до банків банкнот номіналом у 500 гривень, які, своєю чергою, заміщаються в обігу банкнотами номіналом у 1 000 гривень. При цьому заступник керівника НБУ зазначив, що багато українців продовжують зберігати готівку поза банками, особливо після подій минулого року, коли Нацбанк рекомендував громадянам мати певний запас готівки у зв'язку з перебоями з електропостачанням.

Чи планує НБК випустити банкноту більш ніж 1 000 гривень

Навіть з урахуванням зростаючої популярності великих купюр, НБУ наразі не розглядає можливість випуску банкнот у понад 1 000 гривень. Олексій Шабан зазначив, що на сьогодні Нацбанк не бачить необхідності для появи таких банкнот.

У якій валюті краще зберігати заощадження

Валютний ринок завжди привертав увагу громадян, особливо у період економічних та політичних турбулентностей в Україні. Через повномасштабну війну було встановлено фіксований обмінний курс для уникнення стрімкого знецінення гривні, проте це рішення було скасовано в жовтні. Громадяни почали обговорювати, чи слід зберігати заощадження в гривні.

Економіст Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що деякі обирають гривню з патріотичних міркувань, але це не завжди раціонально в умовах економічної нестабільності та війни. Він рекомендує громадянам розглядати індивідуальні обставини та потреби, і, в залежності від цього, розглядати можливість обміну гривень на іноземну валюту для збереження фінансових резервів.

Раніше ми ділилися порадами, як розпізнати фальшиві гроші. Також наша редакція дізналася в економіста, як українці можуть вплинути на зменшення валютних коливань.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.