Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долару вже немає чим дивувати? Що відбувається з курсом у банках і на міжбанку

У банках вже кілька днів поспіль не змінюються показники купівлі/продажу, вони зафіксувалися на рівні минулого тижня

Фото: Pexels, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках і на міжбанківському ринку України 27 вересня

Фото: Pexels, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Американська валюта завершила минулий тиждень ростом показників, але з понеділка курс стабілізувався. Банківські установи кілька днів поспіль тримаються без змін, чого не можна сказати про обмінники та чорний ринок, де протягом дня можуть виникати сильні коливання. На міжбанку торги розпочалися вранці, о 10:00.

Такі дані наводить моніторинговий портал "Мінфін".

Скільки коштує долар в банках України

У понеділок, 25 вересня, долара подешевшав і зрівнявся з показниками, встановленими у п’ятницю. Хоча на вихідних іноземна валюта трохи виросла в ціні. Традиційно курс менш вигідний для українців, адже в установах пропонують менше гривень за долар і чимало національної валюти беруть за продаж. Станом на ранок 27 вересня курс долара в банках такий:

  • купівля – 37,70 грн/дол.;
  • продаж – 38,30 грн/дол.

Динаміка курсу долара в банках за тиждень
Динаміка курсу долара в банках за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається на міжбанківському ринку

Торги розпочалися традиційно о 10 годині ранку. Перші півтори-дві години реальних угод було небагато, оскільки основна частина гравців тільки вийшла на міжбанк. Але попит вже перевищив пропозицію, це спричинило різкий підйом котирувань до верхньої межі коридору Національного банку.

Нагадаємо, НБУ в липні 2022 року скоригував офіційний курс гривні до долара і встановив межі, за які викуп і продаж не можуть виходити. Тож довгий час динаміка на міжбанківському ринку формує рівну горизонтальну лінію, а показники перебувають на такому рівні:

  • купівля – 36,56 грн/дол.;
  • продаж – 36,93 грн/дол.

26 вересня торги по долару закрилися біля верхнього кордону коридору. НБУ доводилося майже весь день продавати валюту імпортерам із золото-валютного резерву через слабку пропозицію долара з боку експортерів.

Що буде з курсом цього тижня

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова та члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, чого чекати від американської валюти цього тижня. На думку експертів, навряд чи відбуватимуться сильні коливання показників, адже для цього повинні сформуватися впливові чинники.

Наприклад, що дійсно має значний ефект – це допомога від міжнародних партнерів. Якщо вони перестануть фінансово підтримувати Україну і поповнювати наш бюджет валютою, курс швидко виросте. Але наразі не спостерігається підвалин для такого рішення з боку союзників.

"Щодо нещодавніх "зернових перепалок" між Україною та Польщею, то ця ситуація напряму не впливає на валютний ринок. Зараз основні джерела постачання валюти в Україну – це не продаж зерна за кордон, а грошова допомога. Тому на курсі долара це жодним чином не відіб'ється", – уточнив Олег Пендзин.

Також деякий вплив на готівковий ринок має паніка серед громадян. Востаннє населення сколихнула інформація про закладений у проєкт Державного бюджету 2024 курс долара на рівні 41,4 гривні. Люди почали нервуватися, що наступного року валюта різко подорожчає, тож кинулися в обмінники та банки.

Але ця ситуація швидко стабілізувалася і попит на валюту вирівнявся, коли українці зрозуміли, що закладені в держбюджет показники не відображають реальний стан речей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара потрапив у турбулентність і розповідав, що відбувається з валютою на початку тижня. Також ми повідомляли, як замовити долари в ПриватБанку, ПУМБ та Sense Bank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.