Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар підготував нові виклики? Що буде з курсом наступного тижня

Деякі фактори можуть вплинути на іноземну валюту у середньостроковій перспективі, але наразі немає загроз для валютного ринку України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Гроші

Експерти розповіли, чи варто чекати різких змін у курсу долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Гроші

В Україні протягом цього тижня відбулося чимало подій, які вплинули на валютний ринок. Тому можна було спостерігати, як курс долара постійно змінював свої позиції. Такі коливання іноземної валюти викликали серйозні запитання щодо його майбутнього. Тож, чого очікувати на валютному ринку України наступного тижня?

З цим питанням редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова та до члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина.

Чи варто чекати кардинальних змін

Олег Пендзин наголосив, що протягом наступного тижня, ймовірно, не відбудуться радикальні зміни на валютному ринку. Зараз в Україні існує прийнятний для населення курсовий коридор, в межах якого спостерігається курсовий рух іноземної валюти.

В якійсь такій стратегічній перспективі можливо зрушення будуть, якщо буде змінюватися загальний обсяг макрофінансової допомоги, яку нам надають наші партнери. А так я не бачу якихось підвалин, аби протягом наступного тижня долар різко підскочив.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Важливо відзначити, що нещодавно виникло хвилювання серед громадян, коли до Верховної Ради було подано проєкт державного бюджету із закладеним курсом долара на рівні 41,4 гривні. Однак ця ситуація швидко стабілізувалася, і попит на валюту несподівано вирівнявся.

Щодо нещодавніх "зернових перепалок" між Україною та Польщею, то ця ситуація напряму не впливає на валютний ринок. Зараз основні джерела постачання валюти в Україну – це не продаж зерна за кордон, це грошова допомога від міжнародних партнерів. Тому на курсі долара це жодним чином не відіб'ється, – зазначив Пендзин.

Тобто, наступний тиждень на валютному ринку пройде більш-менш спокійно, коливання будуть, але лише в межах кількох копійок.

Чи впливає візит Зеленського до США на курс гривні

Олексій Плотніков розглянув можливий вплив приїзду президента України Володимира Зеленського до США на курс гривні. Він зауважив, що цей візит, принаймні зараз, спостерігається в таких нейтрально-позитивних тонах, тобто там немає якогось відвертого негативу, який би призвів до знецінення гривні.

Щодо попиту та пропозиції на валютному ринку, експерт вказав на збільшення попиту, що можливо призвело до коливань курсу протягом цього тижня.

Щодо західної допомоги, знову ж таки, всі в очікуванні 1 жовтня, коли чи то буде ухвалений проєкт бюджету Сполучених Штатів, чи то не буде. А всі інші параметри поки що незмінні, це стосується дій Національного банку України.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Узагальнюючи Олексій Плотніков висловив думку, що наступного тижня вірогідно не відбудеться значних змін курсу гривні, і коливання будуть триматися в рамках коридору від 37,5 до 38 гривень за долар.

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші економіст назвав найкраще місце для обміну валют. Також ми писали, який курс долара встановили банки та обмінники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.