Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар знову перетворюється на мрію? Який курс в обмінниках і на чорному ринку

Курс повільно, але цілеспрямовано повзе вгору, на готівковому ринку показників нижче 38 грн немає

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову виріс курс долара в обмінниках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом останнього тижня курс долара в Україні почав рухатися вгору, викликаючи занепокоєння у громадян. На готівковому ринку вже не знайти показників купівлі/продажу нижче 38 грн. У четвер, 14 вересня, тенденція дорожчання продовжилася.

Про це свідчать дані моніторингового порталу Мінфін.

Курс долара в обмінниках України

В обмінних пунктах долар почав дорожчати 11 вересня. Тоді українці могли продати валюту в середньому за 37,86 грн/дол., а купити – за 38,01 грн/дол. Наступні три дні, судячи з графіку готівкового курсу, показники невтомно йшли вгору. Станом на 14 вересня в обмінниках встановили такі значення:

  • купівля – 38,09 грн/дол.;
  • продаж – 38,24 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках
Коливання курсу долара в обмінниках
Фото: Мінфін

Курс долара на чорному ринку

Ситуація відрізняється лише на кілька копійок. Щоб купити 100 доларів, українцям потрібно віддати 3 825 грн, а за продаж валюти вони отримають 3 813 грн. Загалом середні показники курсу долара на чорному ринку такі:

  • купівля – 38,13 грн/дол.;
  • продаж – 38,25 грн/дол.

Чи запровадить НБУ курсовий коридор

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитали у члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, чи може Національний банк найближчим часом запровадити новий курсовий коридор, і якщо так, то коли саме цього чекати. На думку експерта, до кінця поточного року таких подій не передбачається. Адже НБУ поступово відпускає валютні обмеження, плюс досі немає ясності щодо перспектив курсу на 2024 рік.

"Я не думаю, що валютні обмеження будуть повністю скасовуватися. Щодо меж коридору, то навіть Нацбанк зараз не може конкретно відповісти на це питання, тому що дуже багато складових, які можуть повністю змінити ситуацію", – зауважив Олег Пендзин.

Однією складовою є велике значення макрофінансової допомоги від міжнародних партнерів. Вона може сильно вплинути на валютний ринок, особливо у випадку, якщо США приймуть рішення підтримати Україну перед потенційними президентськими виборами.

Джо Байден вболіває за перемогу України у війні, оскільки повинен довести виборцям, що не дарма їхня держава витратила стільки грошей. Тому не виключено, що у вересні наступного року наш державний бюджет ще більше поповниться американською валютою.

Що стосується курсового коридору, то в разі припинення фінансової допомоги від союзників про нього взагалі не може бути мови. Попит на валюту виросте, курс також, і втримати його обмеженнями НБУ буде не в змозі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям не варто боятися курсового коридору і розповідав, чому насправді може подорожчати долар. Також ми повідомляли, скільки коштують іноземні валюти в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.