Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар знову набирає темпів? Який офіційний курс встановив НБУ на 3 листопада

Останній тиждень американська валюта невпинно дешевшала, але регулятор зупинив падіння, розрахувавши новий офіційний курс

Фото: УНІАН

НБУ розрахував офіційний курс долара

Фото: УНІАН

Національний банк України, здійснюючи операції купівлі/продажу іноземної валюти, вдається до обмежень курсових коливань, чим регулює ситуацію на ринку. Він розраховує офіційний курс гривні відносно інших валют, і станом на 3 листопада показники до долара дещо змінилися.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Останній тиждень після торгів на міжбанківському ринку американська валюта постійно дешевшала. Але регулятор трохи підвищив офіційний курс долара на п’ятницю, 3 листопада. Так само невеликий рух у бік дорожчання відбувся з євро. Загалом оновлений офіційний курс гривні щодо іноземних валют такий:

  • долар – 36,2659 грн (+0,0004 грн);
  • євро – 38,6703 грн (+0,4392 грн).

Зауважимо, що на готівковому ринку американська валюта впала на 10 копійок, а торги на міжбанківському ринку завершилися на рівні 36,25-36,27 грн/дол.

Динаміка офіційного курсу гривні до долара та євро
Динаміка офіційного курсу гривні до долара та євро
Фото: НБУ

Як курс долара впливає на зарплати українців

Раніше журналісти Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи має вартість долара вплив на заробітну платню українців. Загалом експерт назвав дві ситуації, коли відповідь на питання ствердна:

  • перша – коли людям платять у доларах і вони зобов’язані здійснити обмін на гривні, аби мати змогу користуватися коштами на території України;
  • друга – коли зарплата у гривнях, але сума є еквівалентом якоїсь виплати в іноземній валюті.

"Якщо зарплата не прив'язана до долара, то тут вмикається складова, яка пов'язана з тим, щоб отримати прибуток, з якого потрібно платити заробітну плату. Зараз це досить специфічна оплата праці, адже курс плаває, тож прибутку може бути як більше, так і менше", – зауважив Плотніков.

Іншими словами, вплив вартості долару дійсно присутній у житті наших громадян, але це відбувається по-різному. Важливо розібратися, чи прив’язана виплата до іноземної валюти, щоб остаточно розуміти, наскільки сильним є ефект. Особливо коли курс не фіксований, а плаваючий.

Також інколи буває, що роботодавці намагаються "гратися" із сумами виплат, зменшуючи або збільшуючи зарплату залежно від коливань на ринку. Але ця систему дуже складна в реалізації, оскільки підприємствам для пристосування під курс долара необхідно вносити відповідні зміни, видавати накази, працювати з бухгалтерією тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара зайняв вигідні позиції та розповідав, що відбувається в банках і на міжбанку. Також ми повідомляли, що відбувалося з курсом долара на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.