Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара зайняв вигідні позиції: що відбувається в банках і на міжбанку

Банківські установи демонструють завидну стабільність, тоді як в обмінниках курс американської валюти різко впав

Фото: НБУ/Flickr

Курс долара в Україні станом на 2 листопада

Фото: НБУ/Flickr

Українці передбачали, що після запровадження нового режиму курсоутворення та встановлення високого показника у проєкті Державного бюджету на 2024 рік вартість американської валюти різко піде вгору. Але станом на початок листопада валютний ринок демонструє протилежні тенденції. На міжбанку щодня йдуть активні торги, НБУ ефективно регулює ситуацію та не дозволяє долару злітати до небес.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається на міжбанківському ринку 2 листопада та скільки коштує долар у фінансових установах України.

Курс долара в банках

Показники майже не рухалися протягом тижня, лише днем раніше знизилися на кілька копійок. Стабільний курс говорить про дієвий вплив регулятора на валютний ринок і стримування значних коливань через скасування фіксованого режиму. Станом на 11:30 банки встановили такий середній курс долара:

  • купівля – 37,40 грн/дол.;
  • продаж – 37,90 грн/дол.

Не всі фінансові установи продають дешево американську валюту, деякі банки досі беруть понад 38 грн за долар. Наприклад, високі показники в Креді Агріколь Банку, ПУМБ, Ідея Банку, Юнекс Банку, Метабанку тощо.

Курс в обмінниках України

Поступове зниження курсу долара почалося ще 29 жовтня, відтоді відбулося зниження показників на 14 копійок у купівлі та продажу. А різниця між середніми значеннями становить 10 копійок. У четвер, 2 листопада, обмінні пункти встановили такий курс американської валюти:

  • купівля – 37,70 грн/дол.;
  • продаж – 37,80 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається на міжбанківському ринку

На початку жовтня Національний банк відмовився від фіксованого курсоутворення та повернувся до плаваючого. Відтоді регулятор бере активну участь у торгах на міжбанку, чим зберігає стабільність валютного ринку.

Торги по долару відкрилися вчасно, о 10 годині ранку. Попит очікувано перевищував пропозицію, імпортери та експортери рухали свої котирування, зважаючи на вчорашні "гойдалки". Реальних угод перший час не було, оскільки гравці прицінювалися та чекали на появу регулятора. Плюс вечірні зростання котирувань 1 листопада дещо вплинули на настрої учасників і стримували їх.

Спред на відкритті торгів становив 8 копійок, але дуже скоро впав до 2 копійок. Станом на 11:30 курс долара перебував на такому рівні:

  • купівля – 36,27 грн/дол.;
  • продаж – 36,29 грн/дол.

Які є перспективи заробітку на обміні валюти

Раніше журналісти Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, наскільки реально отримувати доходи з купівлі та продажу доларів. Валютний обмін завжди був одним із способів підзаробити, але чи вигідно це з фінансової точки зору, враховуючи нестабільність українського ринку?

На думку експерта, станом на 2023 рік можливості українців досить обмежені. Точніше, шанси заробити на динаміці незначні, якщо мова про невеликі суми. Звісно, граючи на змінах показників з мільйонами доларів, можна непогано збільшити свій капітал.

"Теоретично, якщо існують серйозні ризики для раптової зміни курсів валют, то заробіток на обміні можливий. Але при повільному руху долара, як відбувається зараз, я не бачу якихось особливих перспектив", – зазначив Плотніков.

Щоб успішно займатися цією справою і заробляти, потрібно мати значний початковий капітал і фінансову подушку на випадок втрати заощаджень. Необхідно бути готовими постійно аналізувати ситуацію на ринку, інвестувати великі кошти в іноземні валюти, причому різні, аби мінімізувати негативний вплив потенційних ризиків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що про гаманці варто забути і розповідав, як насправді потрібно зберігати долари. Також ми повідомляли, за що українцям доведеться платити більше вже в листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.