Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар "втомився" дорожчати? Що відбувається з курсом перед вихідними

Після чергового зростання курсу американської валюти на початку тижня показники пішли вниз станом на п’ятницю

Фото: Unsplash

Курс долара в Україні станом на 27 жовтня

Фото: Unsplash

Перед вихідними курс долара в Україні обрав низхідну тенденцію. В обмінних пунктах відбулися копійчані коливання, банківські установи також встановили трохи нижчі показники порівняно з попереднім днем. На чорному ринку зафіксували схожий тренд до зміцнення гривні.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається з курсом долара в Україні станом на 27 жовтня.

Курс долара в обмінниках

Вартість американської валюти до вихідних опустилася нижче 38 грн/дол. Хвилювання українців, що долар буде повільно дорожчати, наразі не виправдалися. Відколи на початку жовтня в Україні запровадили новий режим курсоутворення, скасувавши фіксований, валюта поводить себе стабільно та очікувано, не реагуючи на геополітичні зрушення. У п’ятницю, 27 жовтня, долар в обмінниках коштує:

  • купівля – 37,85 грн/дол.;
  • продаж – 37,95 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

Цього понеділка українці могли купити долар в середньому за 38,10 грн, а через 4 дні показник впав на 13 копійок. Продаж на чорному ринку також став менш вигідним для населення, оскільки курс змінився майже на 20 копійок з 23 жовтня. Станом на 12:00 були такі курсові значення:

  • купівля – 37,90 грн/дол.;
  • продаж – 37,97 грн/дол.

Різниця з курсом в обмінниках становить всього кілька копійок, що говорить про вдале регулювання валютного ринку Національним банком України. Регулятор обіцяв стримувати дорожчання долара та не дозволяти утворенню великих прірв між показникам курсу в різних ринках.

Який курс долара в банках

Банківські установи – майже нерушійна сила. Який день поспіль там майже не фіксують змін. Купівля долара залишається стабільною, медіана становить 37,55 грн/дол. У продажу американська валюта невідчутно подешевшала і станом на 27 жовтня показник утвердився на рівні 38,05 грн/дол.

Водночас варто зауважити, що лише в банках досі є курс продажу вище 38 грн. Наприклад, дорожче коштує валюта в Ощадбанку, Укрексімбанку, ПУМБ, Таскомбанку, Креді Агріколь Банку.

Чого чекати від курсу долара на початку листопада

Раніше журналісти Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що буде з курсом американської валюти наступного місяця. На думку експерта, початок листопада може принести відчутні зміни для українців. Швидше за все, НБУ почне плавно формувати показники, вказані у проєкті Державного бюджету на 2024 рік.

"Це будуть дуже м’які дії НБУ для того, аби в перспективі 1 січня вийти на заплановані параметри. В принципі, з листопада розпочнеться спокійний, поступовий перехід на раніше прогнозований курсовий рівень, аби не створювати якісь карколомні гойдалки для населення", – уточнив Плотніков.

Нагадаємо, у проєкті держбюджету запланували курс долара на рівні 41,4 грн/дол. Не можна сказати, що для економіки України це погано, навіть навпаки: чим слабша гривня, тим більше надходжень буде від експорту, продажу товарів тощо. Плюс громадяни зможуть трохи підзаробити на різниці показників у листопаді, якщо у жовтні куплять долар дешевше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи потрібно міняти валюту, щоб захистити свої заощадження. Також ми повідомляли, що фіксований курс долара залишився позаду та розповідали, як на зміни реагує валютний ринок України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.