Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар по 40? Які зміни чекають курс та чому варто швидше купувати валюту

Наразі варто слідкувати за всіма показниками, які впливають на формування курсу долара

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс чекають чергові зміни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок завжди зазнавав змін від початку повномасштабного вторгнення. Цей та наступний місяці не виключення, й українцям варто готуватися до здорожчання долара.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Наразі ринок схвильований поверненням плаваючого курсу, адже після скасування фіксованого у 36,6 гривні за долар треба чекати зміни у ситуації й готуватися до подорожчання.

З самого початку курс долара буде вищим, а потім ситуація вже дещо стабілізується, – говорить експерт.

Варто очікувати, що здорожчання валюти буде саме таким, як прогнозував Національний банк, а саме на рівні 40-41 гривня за долар.

Яких змін чекати наступного тижня

А от наступного тижня, якщо ніяких змін так і не відбудеться, валюта залишиться з поточними показниками.

На готівковому ринку буде до 38 гривень за долар. І тепер зрозуміло, що всі будуть в очікуванні дій Національного банку, результатів візиту президента Володимира Зеленського до Нью-Йорку, і подій на фронті, аби розуміти, яка динаміка тощо. Адже всі ці показники також впливають на формування курсу, – додає Олексій Плотніков.

Коли краще купувати валюту

Звичайно, враховуючи всі зміни на ринку, краще купувати валюту саме зараз. Адже після скасування фіксованого курсу долар буде досить стрімко рухатися догори.

Краще зараз купити валюту, адже дешевшати вона точно не буде. Якщо у когось є великі накопичення у гривні й він мріє про те, щоб придбати долари, то необхідно робити це саме зараз, – зазначає експерт.

Як курс валют впливає на ціни в Україні

Раніше доктор економічних наук Олексій Плотніков розповів журналістам сайту Pro Гроші, який вплив на ціноутворення має курс долара. Зрозуміло, що майже у всіх товарах є іноземні складові. Це стосується харчових продуктів, одягу, косметики тощо. Адже фурнітура, виробниче устаткування, матеріали, упакування – все це може бути закуплено за кордоном.

"Навіть якщо в Україні збереглися окремі ланки легкої промисловості, вони також використовують іноземні компоненти. Таким чином, курс іноземної валюти безпосередньо впливає на вартість одягу і текстилю", – констатував експерт.

Отже, неможливо, що після оновлення курсу долара ціни на ринку залишаться незмінними. Валюта проникає майже у всі сфери економіки та створює залежність від імпортних складових.

Саме тому українцям потрібно бути готовими до негативних тенденцій на валютному ринку. Бо підвищення курсу означає не лише послаблення гривні, але й високу вартість багатьох товарів і послуг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар влаштував американські гірки та розповідав, що відбувається з курсом на початку тижня. Також ми повідомляли, яких сюрпризів чекати від валютного ринку восени.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.