Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар котиться вниз? Чого чекати від курсу наступного тижня

Напередодні Великодня на ринку спостерігається певна тенденція

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі перевищує пропозиція над попитом

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З 17 по 23 квітня на готівковому валютному ринку цілком можливе незначне зниження курсу долара – до 0,5%. А от курс євро залишатиметься у звичному коридорі – 40-41 гривня.

Про це сайту Pro Гроші розповів директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Напередодні Великодня на ринку спостерігається тенденція домінування пропозиції над попитом (у межах 5-7%). Це і вплинуло на зниження готівкового курсу в середньому на 3-4%.

Головні причини "тиску":

  • люди хочуть обміняти отриману валюту з 3-місячних конвертаційних депозитів на гривню;
  • традиційні приготування до свята.

Готівковий ринок завжди реагує на зміни в курсовій політиці держбанків. Зниження поточного курсу в обмінниках здебільшого відбувається з огляду на курс державних фінустанов.

У перспективі найближчих двох місяців на валютному ринку цілком можливий розвиток нового тренду, спрямованого на об’єднання трьох наявних курсів в один.

Такий процес стимулюватиме не лише низька інфляція, адже у березні вона склала лише 1,5%, а й поступове зростання економіки країни чи велика макрофінансова допомога від країн-партнерів, що є підмурком для економіки країни. Поступове формування єдиного курсу є необхідною умовою в ухваленій 4-річній програмі співпраці України та МВФ, – говорить експерт.

В основі єдиного курсу, скоріше за все, стане теперішній офіційний курс:

  • 36,57 гривні за долар;
  • 39,9 гривні за євро.

Отже, з 17 по 23 квітня за щоденних незначних коливань в діапазоні 0,3-0,5 гривні курс перебуватиме в межах:

  • 36,9-37,5 гривні за долар;
  • 40-41 гривні за євро.

Як валютні зміни впливають на економіку України

Після початку повномасштабної війни економічний стан нашої країни зазнав суттєвих змін. Наразі на економіку України впливають кілька факторів, зокрема коливання курсу долара.

Звичайно, є розуміння про класичні зміни та ті, що відбуваються виключно в період війни Росії проти України. Якщо говорити про перші, то це насамперед стосується імпорту та експорту.

Коли долар дорожчає – національна валюта дешевшає. Такий стан є хорошим для експортерів. Також, навпаки, коли долар знецінюється та дорожчає національна валюта – це краще для імпортерів, – каже доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Про інші зміни ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, що в Україні зменшилась різниця між офіційним та готівковим курсом гривні до долара. Також ми писали, коли фіксований курс НБУ може відпустити. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.