Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям підвищать пенсії лише після війни – хто у списку

Війна зіпсувала плани держави щодо індексації пенсійних виплат трьом категоріям пенсіонерів

Фото: Уніан, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам доведеться почекати скасування воєнного стану

Фото: Уніан, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Незважаючи на початок війни, з 1 березня багатьом категоріям пенсіонерів проіндексували виплати, а от з отриманням збільшених пенсій – виникли проблеми.

Детально про них йдеться у відповідній постанові Кабінету міністрів, яка була видана наприкінці червня.

Згідно з документом, збільшені виплати деякі категорії пенсіонерів зможуть отримати лише після скасування воєнного стану, тобто лише після повного припинення війни.

Це стосується:

  • держслужбовців;
  • науковців;
  • народних депутатів.

На скільки зростуть виплати?

Згідно із законом, пенсію перерахують шляхом підвищення на коефіцієнт збільшення (без урахування надбавок і доплат). Простіше кажучи, виплати проіндексують на 14%.

Самостійне накопичення пенсії

У 2023 році українці, які ще не досягли 65 років, зможуть самостійно та добровільно формувати додаткові пенсійні накопичення, які допоможуть у майбутньому збільшити розмір виплати.

Для цього нардепи мають проголосувати за законопроект за проект закону № 7722 про казначейський пенсійний план, який нещодавно зареєстрували в парламенті.

Якщо закон ухвалять, з 1 січня фізичні особи молодше 65 років, зможуть укладати договір і самостійно і добровільно формувати особисті пенсійні накопичення.

Розмір внеску теж визначаєте ви і він може бути абсолютно будь-яким. Парламент планує передати Міністерству цифрової трансформації облік учасників казначейського пенсійного плану, а управління активами державному Казначейству.

Очікується, що це призведе до поступового зростання рівня соціального захисту людей пенсійного віку.

Що буде з пенсіями до кінця 2022?

До кінця цього року українців очікує ще два етапи підвищення пенсій, які держава обіцяла провести незважаючи на війну.

1 жовтня підвищення торкнеться непрацюючих пенсіонерів, тих, хто старше 65 років і має необхідний страховий стаж (35 років для чоловіків та 30 років для жінок).

Наступний етап – 1 грудня і в ході нього зростуть виплати людей, які ще досягли 70 років і старше. Якщо людина має повний страховий стаж.

Про те, на скільки зростуть пенсії, читайте в нашому матеріалі. Окрім цього ми розповідали, хто зможе вийти на заслужений відпочинок у 2023 році і кому можуть виплатити надбавку за шкідливу роботу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.