Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям можуть списати борги по кредиту – хто має на це право

Юристка пояснила, про які правила повинні знати громадяни, які звернулися до банків за наданням кредиту

Фото: Pexels, Приватбанк, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть списати борг по кредиту

Фото: Pexels, Приватбанк, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українців користуються кредитними коштами, які їм надає банк. Однак іноді виникають ситуації, коли людина не має змоги вчасно вносити платежі. Відповідно виникає зобов'язання сплачувати відсотки, штраф чи пеню.

Чи можна списати борг, якщо у людини були поважні причини прострочення заборгованості, пояснила юристка Анастасія Шаховець на порталі Prikhodko & Partners.

Що таке списання боргу

Воно може означати звільнення боржника від таких обов’язків:

  • повертати кредитні кошти;
  • платити накопичені відсотки за кредитом.

Рішення щодо списання боргу приймається безпосередньо кредитором і може мати різні форми. Розрізняють часткове погашення кредитного зобов’язання та повне.

Часткове – означає, що боржник повинен буде сплатити лише частину заборгованості, а решта суми анулюється установою, яка надала кредит. Таке рішення може стосуватися відсотків, зборів або певної частини основної суми кредиту.

Повне – означає, що боржника повністю звільняють від зобов’язання повертати кредитні кошти та виплачувати відсотки, тобто не виконувати будь-які подальші платежі за кредитом.

Коли можуть списати борги по кредиту

Як правило, напередодні подібного рішення банк досліджує загальну платоспроможність боржника на погашення кредиту. Якщо з'ясують, що боржник перебуває у скрутному матеріальному становищу, то йому можуть списати заборгованість.

"Це пов’язано з тим, що стягнення боргу за кредитом передбачає понесення значних грошових витрат та часу, і особливо в разі незначної суми заборгованості може виявитися менш рентабельним витрачати грошові кошти на судову тяганину, ніж просте списання боргу", – пояснила юристка.

Серед найбільш поширених причин списання боргів по кредиту є такі:

  • постійна втрата працездатності (це може статися в разі нещасного випадку);
  • захворювання, яке не дає можливості працювати (наприклад, ракові захворювання, серцева недостатність чи інші);
  • настання стихійного лиха або непередбачуваних обставин (повені, землетруси, бойові дії, окупація тощо);
  • якщо кредитоспроможність розраховували на підставі доходів обох із членів подружжя, та один з них помер, то після його смерті можна також подавати заявку на списання частини боргу, оскільки втрата одного члена сім’ї може призвести до значного скорочення доходів;
  • закінчення трирічного строку позовної давності по кредиту;
  • відсутність в особи майна, за допомогою якого можуть бути задоволені вимоги кредитора.

Якщо одна із цих причин підходить до ситуації, у якій опинилася конкретна фізична особа, вона може звернутися в банк із проханням про списання боргу. Далі банк повинен розглянути таку заявку та ухвалити рішення про її задоволення або відмову.

Які правила щодо кредитів змінилися під час війни

Нагадаємо, що відповідно до українського законодавства, на час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення, українці не несуть відповідальності перед кредитодавцем за прострочені кредити.

Так, на час війни не працює обов'язкова сплата кредитодавцю штрафу чи пені. Якщо зафіксоване невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит, забороняється збільшувати процентну ставку за користування кредитом (крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит).

Водночас зі сторони кредитора є правомірним рішення не скасовувати відсотки за користування кредитними коштами.

Раніше ми розповідали про те, що шахраї масово беруть кредити на українців. Також ми писали про те, які проблеми виникають з кредитами в українців та чи буде вихід.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.