Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям хочуть заблокувати банківські рахунки – хто під загрозою

Якщо українці перебувають за кордоном більше ніж шість місяців, то можуть втратити банківські рахунки

Фото: Pexels, Migrant.biz. Колаж: Pro Гроші

Українські біженці можуть втратити доступ до банківських карток

Фото: Pexels, Migrant.biz. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 8131, який вже встиг стати скандальним і викликати хвилю обурення у суспільстві. Адже у разі його схвалення чимало українців втратять банківські рахунки.

Текст документа опублікований на офіційному вебпорталі парламенту України.

Розробником закону є голова комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев. Передбачається, що будуть внесені зміни до Податкового кодексу, якими планують запровадити в Україну міжнародні стандарти обміну інформації про банківські рахунки. Пунктом 393.3.3.4 встановлюється правило щодо розірвання договірних відносин із власником рахунку за ініціативою фінансової установи.

Тобто банк зможе заблокувати доступ до картки, якщо у клієнта змінився статус податкового резидентства, причому повідомлення про таку зміну від нього не надходило. Зауважимо, що податковий резидент – це особа, яка підлягає оподаткуванню відповідно до законодавства держави, у якій проживає. Підставою для зміни статусу є перебування за межами України понад 180 днів.

Як зауважив економічний експерт Данило Монін, якщо людина більше ніж шість місяців знаходиться за кордоном і не повідомила про зміну статусу свій банк, це вважається підставою відмовити у наданні фінансових послуг. Виходить, що українські біженці, які після 24 лютого виїхали з України й знайшли прихисток у різних державах Європи та світу, можуть бути позбавлені можливості отримувати грошову допомогу від рідних, оскільки картки перестануть функціонувати.

Йдеться про півтора мільйона осіб, які потрапляють під санкції, якщо законопроєкт ухвалять. Щоб уникнути подібної втрати, потрібно змінити статус податкового резидента, тобто почати сплачувати внески у країні тимчасового проживання, а також обов'язково повідомити про це фінансові органи. Наразі документ ухвалили лише в першому читанні, остаточно він не затверджений, тому біженцям поки не варто здійснювати кроки для зміни податкового резидентства.

Банки як податкові агенти

Раніше ми повідомляли, що можуть прийняти законопроєкт № 8226, який стосується зміни податкового агента для фізичних осіб-підприємців третьої групи. В якості бухгалтерів для ФОПів можуть виступати банки, які здійснюватимуть оплати податків і подаватимуть декларації замість клієнтів.

Це означає, що українці, які оберуть послугу, не будуть контролювати надходження на рахунок і здійснювати щомісячні оплати в податкову. Щоправда, існують небезпечні наслідки, зокрема банк зможе надавати податковій інформацію про рахунки без звернення до клієнта. Ці запити дозволять здійснювати будь-коли, а не тільки у межах офіційної перевірки.

Також незручність виникатиме, якщо банк помилився під час обчислення доходу підприємця чи подання декларації. І хоч відповідальність за неточність нестиме виключно фінансова установа, повернути зайві кошти буде нелегко.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні скасували деякі податки. Також ми повідомляли, що банки зможуть контролювати доходи й податки клієнтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.