Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки зможуть контролювати доходи і податки клієнтів – чим ризикують українці

Можливість зробити банк своїм податковим агентом є добровільною

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Функції податкового агента можуть перейти банкам

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці листопада в Україні зареєстрували законопроєкт № 8226, який стосується фізичних осіб-підприємців третьої групи й процесу оподаткування їхніх доходів. Документ передбачає, що обов'язки сплачувати податок з доходу, єдиний соціальний внесок і подавати звіти перейдуть банкам.

Як працюватимуть норми, уточнив один з авторів законопроєкту, народний депутат Ярослав Железняк.

Що може змінитися для ФОПів

Мова про представників креативних професій, тобто фрилансерів, IT-спеціалістів, дизайнерів, маркетологів тощо. Зазвичай такі фізичні особи-підприємці зареєстровані на 3-й групі та сплачують п'ять або два відсотки податку з доходу. Законопроєкт передбачає, що ФОПи можуть зробити банк, у якому відкрито рахунок, своїм податковим агентом.

Тобто будь-які оплати та подання декларації буде здійснювати фінустанова. Такий режим співпраці отримав неофіційну назву Smart ФОП. Наразі він проходить експертні обговорення, проте вже отримав підтримку Міністерства цифрової трансформації України. Якщо за ініціативу проголосують, то норма запрацює у 2023 році.

Для переходу на систему потрібно лише подати відповідну заяву, наприклад, через додаток "Дія". Ця можливість буде абсолютно добровільною. Якщо підприємець не захоче обрати банк податковим агентом, то зможе далі працювати у звичному форматі.

Законопроєкт ще не затвердили, але вже виникають питання щодо того, які незручності, помилки та підводні камені чекатимуть на учасників Smart ФОП. Ярослав Железняк впевнений, що з боку фінустанов проблем не виникне, оскільки вони вже виконують деякі функції податкового агента. Зокрема здійснюють виплати по депозитах, зберігають податки й самостійно звітують. Питання лише в деталях, як от що робити у випадку помилкового декларування, відкриття кількох рахунків в різних банках тощо.

З якими потенційними проблемами можуть зіткнутися українці

Щоб банк мав змогу контролювати ліміт надходжень, спеціальний рахунок повинен бути відкритим лише в одній фінансовій установі. Існує кілька варіантів реалізації. Перший – створення абсолютно нового рахунку без необхідності закривати старі. Другий варіант – обрати один з існуючих рахунків та заблокувати інші, щоб не відбувалося плутанини, а процес здійснювався більш ефективно.

Може статися, що банк допустив помилку під час обчислення доходу підприємця чи подання декларації. У таких випадках відповідальність за неточність нестиме виключно банк. Незручність виникне, якщо суму податку переплатили. Згідно з нормами Податкового кодексу, кошти, внесені як єдиний податок, повернути не можна. Також складнощі будуть з поверненням грошей, які банк відрахував як відсоток від доходу.

Інша проблема – ліміти надходжень на рахунок. Якщо перевищено граничний розмір доходу, ФОП переходить на загальну систему оподаткування з наступного кварталу і платить 15% податку. Не виключено, що переклавши обов'язки бухгалтерії на банк, підприємець розслабиться і припинить слідкувати за лімітами. Це питання можна вирішити технічно, наприклад, банк буде фільтрувати надходження, якщо вони критично наблизяться до ліміту, або ж заздалегідь попереджатиме ФОПа про можливість переходу на підвищену ставку податку.

Також Ярослав Железняк рекомендує не отримувати будь-які інші надходження, окрім доходів за надані послуги, на один рахунок. Тобто транзакції, що не стосуються прямого доходу, наприклад, отримання фінансової допомоги, бюджетної підтримки, відсотків за депозитом, кредитних коштів тощо бажано отримувати на інші рахунки, щоб банк не включив їх у загальний розмір доходу і не сплатив набагато більший відсоток податку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як подати заяву на розлучення під час війни та скільки це буде коштувати. Також ми повідомляли, коли в Україні хочуть повернути податки довоєнного часу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.