Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям доведеться повернути виплати Польщі – яка причина

Йдеться про виплати допомоги на дітей за програмами "500+" та "Сімейний капітал"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці протягом двох років мають повернути гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У Польщі виявили, що українським біженцям виплатили фінансову допомогу у сумі приблизно 2 мільйонів злотих, які ті не повинні були отримати. Саме тому бенефіціарів хочуть зобов'язати повернути гроші.

Про це пише visitukraine.

У польському Управлінні соціального страхування підрахували, що українським біженцям неправомірно виплатили близько 2 мільйонів злотих. Це більш як 16 мільйонів у гривнях.

Виходить, що більшості біженців виплатили допомогу, яку ті не мали отримувати. Адже, якщо наші громадяни хотіли отримати фінансову допомогу в Польщі, то вони не могли виїжджати за межі країни більше ніж на 30 днів. Однак довгий час існувала проблема у визначенні того, хто виїхав.

Йдеться про виплати допомоги на дітей за програмами "500+", "Сімейний капітал". Більшість біженців, які виїхали з Польщі, не повідомили про це в ZUS. Гроші продовжували надходити на банківські рахунки, хоча через 30 днів право на їх отримання втрачається.

Куди повертати виплати?

На повернення грошей українцям виділили два роки. Наразі вдалося повернути лише 35,3 тисячі злотих.

Допомогу потрібно повернути в установі соціального страхування на банківський рахунок: 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. Це варіант для тих, хто повертає гроші з рахунку в польському банку.

Якщо повернення коштів відбувається з українського або іншого закордонного банківського рахунка, перед номером одержувача слід додати літери PL. У такому разі рахунок ZUS виглядатиме так: PL 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017.

Крім цього, під час переказу потрібно буде також вказати код SWIFT: BPKOPLPW.

В обох випадках, коли ви будете переказувати кошти, то треба у темі переказу зазначити своє ім'я та прізвище, номер справи (мається на увазі справа про призначення допомоги) і примітку: 500.

Як зміняться правила проживання українців у Польщі

Раніше ми вже вам розповідали, що з 1 березня біженцям доведеться покривати 50% вартості проживання в місцях колективного розміщення, якщо вони перебувають у Польщі понад 120 днів. З 1 травня – 75%, якщо вони перебувають в країні понад 180 днів.

При цьому сума, яку сплачуватимуть біженці, покриваючи 50% витрат, не повинна перевищувати 40 злотих на особу на день, а в разі оплати 75% — 60 злотих на день.

Однак деякі українці не сплачуватимуть гроші, а саме:

  • особи з інвалідністю та особи, які доглядають за ними;
  • діти;
  • особи пенсійного віку;
  • вагітні жінки;
  • особи, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • особи, які виховують не менше трьох дітей;
  • особи, які опинилися у складній життєвій ситуації з гуманітарних причин.

Детальніше про зміни для українців в Польщі читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка країна не виплачує українським біженцям очікувану допомогу. Також ми повідомляли, чи дозволено українцям одружуватися й розлучатися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.