Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям дають до 26 тис. грн: хто може отримати та які умови

Ваучер видають українцям, які не зареєстровані в Центрі зайнятості як безробітні

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Кому держава дає ваучер на навчання

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України з професійно-технічною або вищою освітою можуть отримати від держави ваучер на навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Про це йдеться на порталі Державного центру зайнятості.

В умовах воєнного стану дуже важливо допомагати людям підтримувати конкурентоспроможність на ринку праці, щоб покращувати стан національної економіки завдяки кваліфікованим працівникам. Тож для набуття нових професійних навичок, покращення знань і перепідготовки громадян деяким категоріям українців видають ваучер на навчання.

Це документ, який дає право на безплатне здобуття освіти. Існує затверджений перелік професій і спеціальностей, на які розповсюджується допомога. Серед досить різноманітного списку – медичні, будівельні, ремісничі, ремонтні, IT-професії, транспортні та соціальні галузі тощо.

Варто зазначити, що вартість ваучера встановлюється відповідно до ціни на навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 26 840 гривень. Його отримання залежить від відповідності конкретним вимогам. Зокрема особа не повинна бути офіційно безробітною.

Хто має право на ваучер

Безплатне навчання розповсюджується на такі категорії українців:

  • особи віком 45+, які мають страховий стаж не менше 15 років (тільки до моменту досягнення пенсійного віку);
  • особи, звільнені з військової служби (крім строковиків) чи демобілізовані після участі у воєнних діях, до досягнення ними пенсійного віку;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку, які не можуть знайти підходящу роботу;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • люди, яких позбавили особистої свободи внаслідок війни, після їх звільнення;
  • українці, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання, перебуваючи в районах проведення бойових дій.

Зауважимо, якщо раніше людина вже отримувала ваучер від держави, то повторно його видачу не схвалять. Щоб подати заявку, варто звернутися до місцевого центру зайнятості за місцем проживання з пакетом документів, як от паспортом громадянина України, ідентифікаційним кодом, трудовою книжкою, довідками про освіту та ін. Зазвичай рішення приймають протягом восьми робочих днів з моменту подання заявки.

У випадку призупинення навчання кошти потрібно повернути в повному обсязі впродовж 30 днів. Але їх не вимагатимуть за наявності поважної причини, наприклад, смерті, обмеження волі, переїзду в інше місто, вагітності, проблем зі здоров’ям, призовом на військову службу, мобілізації тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, до якого числа потрібно подати заявку для переведення на бюджет. Також ми повідомляли, як студенту зекономити на навчанні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.