Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подвійні збори та проблеми: як не стати податковим резидентом за кордоном

Фахівці дали поради фізичним особам підприємцям, які залишили Україну на невизначений термін

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Податкове резиденство іншої країни створює багато проблем

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо ви виїхали з України і тривалий час перебуваєте за кордоном, рано чи пізно ви автоматично станете податковим резидентом країни, у якій проживаєте. Зазвичай, для цього достатньо 183 днів з моменту приїзду.

Якщо ви ФОП, це може загрожувати подвійною сплатою податків – в Україні та в місці вашого перебування. Як цього уникнути розповіли у прес-службі Державної регуляторної служби.

У відомстві пояснили, що за кордоном у підприємців виникає обов’язок оподаткування доходу, отриманого на банківські рахунки, які відкриті в Україні, тобто з джерелом походження в Україні.

Щоб уникнути цього, необхідно підтвердити резидентство України, за допомогою довідку про статус податкового резидента саме цієї держави.

Раніше отримати її можна було лише у паперовому вигляді, що майже неможливо для тих, хто перебуває в іншій країні, а без цього документа іноземна податкова вважатиме вас своїм резидентом.

Тепер все набагато простіше і довідку можна замовити і отримати онлайн. Наголошується, що це можуть зробити всі суб’єкти господарювання.

Однак у регуляторі поки не розповіли, де і як можна оформити довідку онлайн, інформація очікується пізніше.

Чому довідка важлива?

Якщо не запевнити податкові органи у країні вашого перебування в тому, що ви є резидентом України і ваш фокус економічних інтересів саме там – подвійного оподаткування не уникнути.

Довідка є аргументом, який підтверджує, що людина має право сплачувати податки тільки в Україні і до того ж позбавляє проблем із фіскалами при поверненні на Батьківщину.

Нюанси оподаткування

Зауважте, що у кожній країні правила відрізняються і подекуди навіть такий документ не звільняє від сплати податків.

А у Польщі для українців навпаки зробили виняток і дозволили не платити податки навіть після 183 днів перебування, однак такі лояльні правила далеко не всюди.

Щоб дізнатися більше про законодавство тієї чи іншої країни, можете зробити запит у місцеву податкову із проханням роз’яснити ситуацію.

Раніше ми також писали, як платити податки з-за кордону і розповідали, як ФОПам подавати декларацію просто у смартфоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.