Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнес в Польщі: що треба знати про податки кожному підприємцю

Розповідаємо усі нюанси оподаткування іноземних підприємців у Польщі

Фото: Pexeles. Коллаж: Pro Гроші

Ведення бізнесу в Польщі відрізняється від інших країн пострадянського простору

Фото: Pexeles. Коллаж: Pro Гроші

Польща все більше приваблює українців, і дехто думає над перспективами відкриття бізнесу там, оскільки економіка країни швидко розвивається і підприємців щороку стає все більше.

Pro Гроші розповідають, які податки доведеться платити бізнесу у Польщі у 2022 році.

Податок на прибуток

У Польщі значення цього терміну дещо відрізняється від інших країн пострадянського простору. Доходом тут вважається всі надходження підприємців, окрім коштів, витрачених на одержання цих доходів.

Існує декілька видів податків на прибуток, наприклад, його сплачують абсолютно всі фізичні особи, які отримують бодай якийсь прибуток, незалежно від того, чи це заробітна плата чи дохід від підприємницької діяльності.

Для фізосіб розмір податку вираховується так:

  • річний обсяг доходів менше 85,5 тисяч злотих – ставка 18%;
  • річний обсяг доходів понад 85,5 тисяч злотих – 32%. Однак така податкова ставка встановлюється тільки на ту частину прибутку, яка перевищує встановлену суму.

Особи, які займаються інивідуальною підприємницькою діяльність мають спеціальну ставку розміром 19% з отриманого доходу, однак якщо ви іноземець її розмір збільшується до 20%.

Для юридичних осіб податок на прибуток теж становить 19% і має назву СІТ. Для його сплати підприємець має подати відповідну декларацію в податкові органи наприкінці кожного року.

Податок на додану вартість

Розмір цього податку залежить від виду діяльності підприємства і може сильно відрізнятися. Стандартний розмір ПДВ – 23%, на деякі продукти харчування він встановлюється у розмірі 8%.

Такий саме розмір діє для добрив, книг і другої друкованої продукції, на товари фармацевтичної і медичної галузі, на послуги сільського господарства.

Для окремих видів фруктів, спецій і інших продуктів харчування, для деяких книг і періодичних видань ПДВ становить 5%.

3% ПДВ встановили для окремих харчових, рибних і лісових продуктів, для послуг тваринництва, рибальства і лісозаготівлі, а взагалі не потрібно сплачувати податок при експорті будь-яких товарів та організації внутрішньогалузевих поставок. Також нульова ставка діє на комп’ютерне обладнання, міжнародні транспортні послуги, пристрої для сліпих

Можна обрати два звітних періоди для сплати ПДВ – місяць або квартал, оплата має проводитись до 25 числа наступного кварталу або місяця.

Податок на цивільно-правові дії

Це податок фіксованої ставки, яким обкладаються певні типи угод і його розмір залежить від типу угоди (від 1 до 2% від суми контрактів).

Ним обкладаються:

  • купівля-продаж речей/майнових прав;
  • кредитні договори;
  • договір дарування;
  • договір довічного утримання;
  • розділ спадщини;
  • договір про створення товариства.

Для фірм це найчастіше – придбання службового автомобілю. Є також податок на нерухомість, розмір якого встановлює кожен окремий муніципалітет.

Власники вантажівок, причепів та напівпричепів, тягачів і автобусів також обкладаються податком на транспортний засіб, який теж встановлюється муніципалітетом.

Підприємці, які в процесі діяльності забруднюють повітря або утворюють відходи чи використовують природні ресурси теж мають додатковий податок, який щороку встановлюється у кожному окремому воєводстві.

Оподаткування зарплати

Тут є безліч нюансів і починаються вони з податку, який бізнесмен платить за себе, якщо у нього немає найманих працівників. У такому випадку, внески грунтуються на розмірах мінімальної та середньої оплати праці в країні.

Внесок на охорону здоров’я становить 9% від 75% від середньої зарплати по галузі за четвертий квартал попереднього року.

Від цієї ж основи (75% від середньої зп по галузі), слід розраховувати і інші податки, зокрема пенсійний – 19,52%, страхування – 8%, лікарняні 2,45% та від нещасних випадків – 1,8%, фонд праці – 2,45%.

Якщо у вас з’являються наймані працівники, на них необхідно платити усі зазначені збори і податки, тільки нараховуватимуться вони на реальну зарплату людини.

Раніше ми також писали, як платити податки з-за кордону і розповідали, як ФОПам подавати декларацію просто у смартфоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.