Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких бюджетників чекає сюрприз: кому невдовзі значно підвищать зарплату

Частині співробітників, що займаються соціальним захистом населення піднімуть оклад у 1,5-2 рази

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни торкнуться працівників соціальних професій

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністерство соціальної політики пропонує встановити додаткові платежі для працівників установ, що займаються соціальним захистом населення, під час тривання воєнного стану. Приблизно 41,7 тисяч співробітників матимуть можливість отримати додаткові виплати на рівні 50% та 100% від свого базового окладу.

Про це свідчить проєкт постанови Кабміну, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

Проєктом пропонується встановити надбавки:

  • працівникам надавачів соціальних послуг комунального сектору (фахівцям із соціальної роботи, соціальним працівникам, соціальним робітникам, практичним психологам / психологам, соціальним менеджерам, молодшому медичному персоналу);
  • працівникам обласних, Київського міського центрів соціальних служб (методистам, соціальним менеджерам, фахівцям із соціальної роботи, практичним психологам / психологам).

Співробітникам, які надають соціальні послуги у комунальному секторі, доплата може становити до 100% їхнього посадового окладу. Для працівників обласних та Київського міського центрів соціальних служб граничний розмір доплати становить до 50% посадового окладу.

Чому це важливо

В результаті військової агресії Російської Федерації суттєво зросли потреби у наданні підтримки особам і сім'ям, зокрема у наданні соціальних послуг. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кожна четверта сім'я, а в районах активних бойових дій — кожна сім'я потребує психосоціальної підтримки і супроводу.

У секторі надання соціальних послуг комунального господарства та обласних центрах соціальних служб працюють 41,7 тисяч працівників. У 2024 році для надбавок до їхнього окладу буде виділено 2,6 мільярди гривень, і ще 740 мільйонів гривень на чотири місяці 2023 року.

Деяким українцям не заплатять за перебування на лікарняному

У ст. 16 ЗУ Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та ЗУ "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" визначені такі випадки, за яких не надається допомога по тимчасовій непрацездатності:

  • через травму або захворювання, які виникли при вчиненні кримінального правопорушення;
  • через навмисне заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби;
  • за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;
  • за час примусового лікування, призначеного за судовим рішенням;
  • у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • за період тимчасової непрацездатності, зазначений у листку непрацездатності, визнаному необґрунтованим.

Також допомогу по тимчасовій непрацездатності можуть втратити особи, які порушили рекомендації лікаря або режим, який він встановив і працівники, які не з’явилися на медичний огляд без поважних причин.

Раніше ми писали, що робити, щоб "привернути" багатство. Також повідомляли, як купувати долари в ПриватБанку та Ощадбанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.