Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більша мінімалка, більші і податки: скільки мають платити ФОПи із жовтня

З 1 жовтня в Україні змінюється розмір мінімальної заробітної плати, а, відповідно, і податки

Фото: УНІАН, Pexels; Колаж: Pro Гроші

Який податок треба платити ФОП з 1 жовтня

Фото: УНІАН, Pexels; Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 жовтня зміниться розмір мінімальної заробітної плати. Вона зросте до 6700 гривень, тобто, на 200 гривень. Такою ж вона буде і з 1 січня, згідно з проєком закону про державний бюджет на 2023 рік. До мінімальної зарплати прив’язно чимало різних виплат та податків, тому їхній розмір теж може змінитися.

Pro Гроші розповідає, чи зміняться податки для ФОП зі зміною мінімалки в жовтні.

Скільки ЄСВ будуть сплачувати ФОПи

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, яка розраховується за такою формулою: розмір мінімальної зарплати помножити на розмір внеску, встановлений законом на місяць.

Нині мінімальний страхового внеску потрібно сплачувати за ставкою 22% за основних працівників. Якщо працівник – сумісник, то 22% ЄСВ застосовується до його фактичної зарплати.

Тож, з 1 жовтня 2022 року при нарахуванні зарплати основному працівникові, потрібно буде сплачувати ЄСВ щонайменше 1474 грн (6,7 тисяч * 22%).

Чи зміняться розміри єдиного податку

Оскільки зміни до п. 293.1 Податкового Кодексу України протягом 2022 року не вносилися, до кінця 2022 року застосовуються старі ставки ЄП:

  • для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІ групи – до 20% від розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

ЄСВ для самозайнятих осіб

Повномасштабна війна в Україні підкоригувала правила сплати ЄСВ.

ФОПи–"єдинники" (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, не заповнюють розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався.

Водночас, це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу.

Нагадаємо, раніше ми більш детально розбирали, що сталося з податками для ФОПів під час повномасштабної війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.