Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці з 2023 року платитимуть податки авансом – кого стосується

Зеленський підписав закон про зобов’язання власників обмінників з 2023 року сплачувати авансом податки до бюджету

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили податки для обмінників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початку наступного року власники обмінних пунктів зобов'язані сплачувати авансові платежі до бюджету. Підприємці мають сплачувати податок на прибуток завчасно. Водночас є деякі нюанси, які їм варто знати.

Відповідний законопроєкт підписав президент Володимир Зеленський. Текст документа вже опубліковано у парламентській газеті "Голос України".

Скільки платитимуть власники обмінників

Законопроєкт передбачає, що власник обмінних пунктів має щомісяця сплачувати авансовий внесок з кожного обмінника:

  • у розмірі 3 мінімальних зарплат у населеному пункті, чисельність якого перевищує 50 тис. мешканців;
  • у розмірі 1 мінімальної зарплати в населеному пункті, чисельність якого менше 50 тис. мешканців.

Власників обмінників, які не будуть своєчасно сплачуватимуть внески, штрафуватимуть.

Авансовий внесок – це не додатковий податок з власників обмінних пунктів. Авансом вони мають сплачувати частину чи увесь податок за місяць. Водночас, якщо сума внеску буде більшою, ніж зобов’язання обмінника перед державою, то повернення переплати не буде, якщо ж менше, то доведеться доплатити.

Згідно з документом пункти обміну іноземної валюти підлягають внесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти, ведення якого здійснюється Національним банком України у визначеному ним порядку.

Закон набуває чинності з 1 січня 2023 року. Разом з тим протягом 2023 року власники обмінників сплачуватимуть авансові внески зі знижувальними коефіцієнтами: з 1 січня до 30 червня 2023 року – 0,33, а з 1 липня до 30 грудня 2023 року – 0,66.

Нагадаємо, 3 листопада Верховна Рада зобов'язала сплачувати авансові внески з податку на прибуток для обмінних пунктів валют.

За даними Національного банку України, за 2021 рік усі небанківські фінансові установи, які торгують валютними цінностями в готівковій формі, разом сплатили лише 7 мільйонів гривень податку на прибуток.

Водночас загальний обсяг проданої ними валюти становив понад 384 143 мільйони гривень, що вдвічі більше за обсяг валютно-обмінних операцій, здійснених через банки.

Раніше ми писали, що за 10 місяців 2022 року надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, склали 575,7 млрд гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.