Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили умови роботи обмінників – кому доведеться платити більше

Рада підвищила податки для обмінників, Нацбанк підтримує таке рішення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні підвищили податки для обмінників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні впровадять обов'язкову сплату авансового внеску з податку на прибуток для обмінних пунктів валют. Верховна Рада 3 листопада ухвалила відповідний закон.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Таким чином парламент зобовʼязав небанківські установи, які займаються обміном валюти, з 2023 року сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток.

Розмір внеску буде фіксованим:

  • три мінімальні зарплати за кожен пункт обміну у великих містах з населенням понад 50 тисяч мешканців;
  • одна мінімальна зарплата за кожен пункт в решті населених пунктів.

У 2023 році розмір мінімальної зарплати становитиме 6 700 гривень.

За даними Національного банку України, за 2021 рік усі небанківські фінансові установи, які торгують валютними цінностями в готівковій формі, разом сплатили лише 7 мільйонів гривень податку на прибуток.

Водночас загальний обсяг проданої ними валюти становив понад 384 143 мільйони гривень, що вдвічі більше за обсяг валютно-обмінних операцій, здійснених через банки.

Нагадаємо, раніше ми писали, що за 10 місяців 2022 року надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, склали 575,7 млрд гривень.

Такий показник на 87,6 млрд гривень, або на 17,9% більший, ніж у січні – жовтні 2021 року. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 101,8%, додаткові надходження – 9,9 млрд гривень. Відшкодовано ПДВ на рахунки платників – 62,9 млрд гривень.

Штрафи для українських банків

З 1 січня 2023 року всі банки України щорічно будуть передавати Державній податковій службі України відомості про рахунки всіх нерезидентів — юридичних і фізичних осіб, приватних фондів і трастів.

Далі ДПСУ направлятиме отримані дані до країн податкового резидентства власників рахунків. Також автоматично й щорічно українські податківці отримуватимуть відповідну звітну інформацію від країн-партнерів по CRS.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.