Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть отримати одноразову грошову допомогу – які умови

Розмір виплати залежить від прожиткового мінімуму та ступеня втрати працездатності

Фото: УНИАН. Колаж: Pro Гроші

Волонтери в Україні можуть отримати грошову допомогу

Фото: УНИАН. Колаж: Pro Гроші

Український уряд виділяє кошти на одноразову грошову підтримку волонтерів, які отримали травми, контузію чи каліцтва під час надання допомоги у зоні збройної агресії. Сума розраховується залежно від прожиткового мінімуму, встановленого на час втрати працездатності.

Деталі повідомляє видання "Соціальна інформаційна платформа".

Якщо волонтер отримав поранення під час роботи в районі проведення антитерористичної операції, чи здійснюючи заходи із забезпечення національної безпеки, або ж допомагаючи громадянам на території бойових дій і збройних конфліктів, він має право на одноразове фінансове забезпечення від держави.

Його призначають після звернення до Міністерства у справах ветеранів чи відділення ЦНАП за місцем проживання. Після подання необхідних документів спеціальна комісія у міністерстві розглядає кожен індивідуальний випадок і приймає рішення про призначення грошової підтримки. Не пізніше ніж через п'ять робочих днів сума буде виділена і направлена до органів соціального захисту.

Представники відомства протягом трьох днів повинні письмово повідомити людину про позитивне рішення щодо її заяви. Сума, яку можуть призначити волонтеру, залежить від двох факторів: ступеня втрати працездатності, тобто групи інвалідності, та розміру прожиткового мінімуму, встановленого на момент призначення допомоги.

  • I група – 250 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб (наразі 671 000 грн);
  • II група – 200 прожиткових мінімумів (536 800 грн);
  • III група – 150 прожиткових мінімумів (402 600 грн).

Які документи потрібно подати

Виплати призначають лише у випадку надання повного пакета документів, зокрема:

  • заяви про потребу в одноразовій фінансовій допомозі волонтеру;
  • копії довідки експертної комісії щодо надання особі групи інвалідності;
  • довідки судово-медичної експертизи про отримані поранення під час здійснення волонтерської діяльності;
  • копії паспорта зі сторінками, що містять інформацію про дату видачі та місце реєстрації, або копії ID-картки разом з додатком;
  • копії ідентифікаційного коду;
  • в окремих випадках – свідчення правоохоронних органів, керівника підрозділу ЗСУ чи інших військових формувань, які підтверджують факт отримання каліцтва внаслідок волонтерської роботи.

Як тільки отримувач повідомлений органами соціального захисту в електронній формі про призначення допомоги, йому необхідно подати заяву про перерахування коштів із зазначенням банківського рахунку, а також знову надати копію паспорта чи ID-картки. Зауважимо, що звернення також приймають виконавчі органи сільської, міської ради територіальної громади, які передають документи органам соцзахисту для опрацювання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні з грудня зросте низка соціальних виплат. Також ми повідомляли, що деякі українці можуть вийти на пенсію пізніше 60 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.