Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі пенсіонери можуть отримати грошову допомогу від держави – хто та за яких умов

Українці, у яких бракує страхового стажу, мають право на фінансову допомогу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні деяким пенсіонерам можуть нараховувати грошову допомогу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні для нарахування пенсії враховується страховий стаж громадян. Однак, якщо вони досягли пенсійного віку, але не мають достатньої кількості стажу, їм може нараховуватись тимчасова державна допомога.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України.

Яку допомогу можуть отримати українці

Для нарахування такої допомоги необхідно досягти пенсійного віку, який на 2022 рік становить 60 років, та не отримувати соціальних виплат. Однак страховий стаж все одно треба мати, він має становити не менше 15 років.

При цьому середньомісячний сукупний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не повинен перевищувати прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Однак ця допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Наразі сума фінансової виплати становить 2 027 грн, а з 1 грудня – вже 2 093 грн. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання чи ЦНАП.

При зверненні необхідно подати такі документи:

  • відповідну заяву;
  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • довідку про трудовий стаж, видану органами Пенсійного фонду;
  • декларацію про доходи та майновий стан за останні шість місяців.

Рішення про призначення тимчасової допомоги може бути ухвалене протягом десяти календарних днів з дня звернення, а про відмову – протягом п’яти днів.

Хто може додатково отримати три роки стажу

На це мають право незайняті батьки, які доглядали дитину до трирічного віку. В Україні догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, тож страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок. Але за умови, що вони відмовились від роботи на період догляду за дитиною та отримували грошову допомогу.

Для цього необхідно подати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
  • документ про те, що до досягнення дитиною трьох років батько або мати не працювали (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

Раніше ми розповідали, кому з українців "уріжуть" страховий стаж. Також ми писали, які обмеження почнуть діяти щодо виходу на пенсію. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.