Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть вийти на пенсію пізніше 60 років. Чи зміняться при цьому виплати

Розповідаємо, чи можуть українці вийти на пенсію пізніше 60 років та як це вплине на виплати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо вийти на пенсію пізніже 60 років, виплати можуть змінитись

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні громадяни виходять на пенсію у 60 років, однак рішення щодо реалізації права на призначення пенсії за віком людина може ухвалити самостійно, враховуючи своє бажання та обставини.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Що зміниться, якщо вийти на пенсію пізніше 60 років

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи, підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Законодавство про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію.

Тим, хто набув право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначатиметься з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

Тобто, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років (це – 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Що для цього потрібно зробити

Людина повинна до досягнення пенсійного віку повідомити орган Пенсійного фонду України про своє бажання призначити пенсію пізніше. При цьому, якщо людина не повідомила про таке бажання, а в Реєстрі застрахованих осіб наявна інформація про весь її страховий стаж (оцифровано паперову трудову книжку), – пенсію призначать автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.

Однак, якщо людина продовжує працювати й не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперова трудова книжка не була оцифрована, – у такому разі вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати 20% надбавки до пенсії. Також ми писали, що буде з пенсійними виплатами військових з 1 грудня. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.