Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким ВПО можуть скасувати виплати: хто залишиться без допомоги у жовтні

Розповідаємо, за яких умов внутрішньо переміщеним особам можуть скасувати грошову допомогу від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати можуть скасувати, якщо порушити певні встановлені правила

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні багатьом громадянам довелося покинути свої домівки та переїхати у більш безпечні регіони. Таким українцям держава надає щомісячну грошову допомогу, однак є певні категорії населення які вже з 1 жовтня можуть втратити виплати.

Про це йдеться в Постанові Кабміну "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб".

У вересні 2023 році уряд змінив порядок призначення та продовження виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Таким чином у жовтні втратити виплати від держави можуть переселенці, які:

  • придбали новий автомобіль, якому менш ніж 5 років (винятком є ТЗ, які були придбані волонтерами та передані для потреб оборони країни);
  • придбали земельну ділянку, квартиру або будинок на суму понад 100 000 гривень;
  • мають на своєму банківському депозитному рахунку суму більше ніж 100 000 гривень;
  • придбали іноземну валюту або банківські метали на суму понад 100 000 гривень (винятком є отримання валюти від благодійних організацій або її купівля для оплати медичних, соціальних або освітніх послуг);
  • мають власне житло, яке розташоване за межами тимчасово окупованих територій або де ведуться активні бойові дії, якщо це житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї;
  • перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих документально підтверджених причин (службові відрядження, стажування, медичні обстеження, догляд за хворою дитиною тощо);
  • повернулися до свого попереднього місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колаборацію.

Таким чином, якщо присутній один з вищеперерахованих факторів, ВПО можуть скасувати грошову допомогу від держави у розмірі 2 000 гривень для дорослих та 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю. Однак, якщо переселенці не згодні з таким рішенням, то вони можуть його оскаржити.

Хто з ВПО може отримати гроші на оренду житла

Переселенці можуть отримати грошову допомогу від благодійного фонду "Право на захист" на оренду житла у Київській, Черкаській та Кіровоградській областях. Програма розрахована на покриття витрат на оренду житла для сім'ї протягом 6 місяців.

Розраховувати на таку допомогу можуть громадяни, які:

  • проживають в МКП (місцях компактного проживання), які будуть розформовані;
  • перебувають під загрозою втрати теперішнього житла, або ж мають потребу переїхати ближче до місця роботи, місця навчання дітей тощо.

Для того, аби отримати виплати, внутрішньо переміщеним особам разом з усіма членами родини потрібно відвідати пункт збору даних та надати всі необхідні документи.

Раніше ми розповідали, як отримати статус ВПО без прописки. Також ми писали, що для переселенців створили комплексну програму підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.