Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на продукти "злетіли до небес": коли чекати на здешевшення

Економічний експерт дав коментар щодо підвищення цін на продукти та озвучив прогнози

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли в Україні буде зниження цін на продукти

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти харчування та споживчі потреби зростають з кожним днем. Причинами тому є інфляція та труднощі з логістикою.

Що буде відбуватися з цінами в Україні, прокоментував член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин для сайту Pro Гроші.

Що буде з цінами

Загалом все дуже залежить від перебігу війни, але є два чинники, що можуть стримувати подальший зріст цін – успіхи наших військових та допомога від партнерів. Якщо вона буде не в повному обсязі, тоді НБУ доведеться додруковувати гроші аби закрити всі необхідні потреби.

Треба пам'ятати, що будь-яке друкування грошей – це драйвер до інфляції та знецінювання гривні. Однак у лютому, після початку воєнних дій в Україні, НБУ надрукував 315 млрд грн.

Наразі ціни на продукти харчування зростають, а їх експорт стає все складнішим, тому що під окупацією знаходяться основні місця звідки вони надходили.

Порти в Чорному морі відкриті – якісь гроші приходять в Україну. Вони зникають, коли росіяни закривають порти... Овочі подорожчали у понад 2,5 рази. По одній простій причині – в нас окуповані Херсонщина і південь Запорізької області. Це ті місця, звідки йшла основна овочева маса. Тобто, буде деокупація цих областей – будемо мати наповнення ринку і стабільну ціну, – прокоментував експерт.

Прогнози на підвищення цін продуктів можуть бути не такими страшними, якщо фінансова допомога Заходу буде впливати ще і на курс долара в Україні, бо більшість власників магазинів спирається саме на цей показник.

Раніше ми розповідали, коли в Україні впадуть ціни на гречку та чому. Також ми писали, де вигідніше купувати продукти харчування, на ринку або у супермаркеті. Більше про ціни на продукти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.