Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на газ для підприємств підскочять: що буде з цінами на продукти в Україні

Розповідаємо, як зміняться тарифи для промислових підприємств, та як це пов'язано з цінами на продукти

Фото: Уніан, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Підвищення тарифів на газ для підприємств позначаться на цінах на продукти

Фото: Уніан, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на газ для промислових підприємств в Україні восени зростають, саме це може привести до підвищення цін на продукти.

Про це розповів експерт з питань енергетики Юрій Корольчук в ефірі програми "Аргумент".

Як пов'язані ціни на тарифи та продукти

Промисловість, яка споживає газ, зокрема займається експортом товарів, продуктів харчування. Це значно послабляє конкурентність товару на зовнішніх ринках, та може позначитись на зростанні вартості продуктів першої необхідності, таких як хліб, молочна та м'ясна продукція.

"Очікувати зростання цін одразу в декілька разів не варто, це буде близько 20% плюс інфляція", – пояснив експерт.

Також він впевнений, що рішення підняти тариф на газ для промислових підприємств було правильним, щоб зберегти тарифи на споживання для населення.

"Якщо б підняли тарифи для мешканців, оплачувати рахунки змогли б не всі. Так і відбувається у воєнний час, якщо 50% населення платять – це вже добре", – каже Юрій.

Наразі в Україні діє мораторій на підвищення тарифів, тобто для населення заморожені тарифи на газ, тепло та електроенергію. Зі споживача заборонили вимагати оплату заборгованості на період воєнного стану.

Протягом опалювального сезону ціна на газ для споживачів не зміниться, наразі тариф 7,96 грн за кубометр та він буде дійсним до 1 травня 2023 року. Однак для промислових підприємств ціна зросте приблизно на третину, з 45 до 60 грн за кубометр.

Раніше ми розповідали, за допомогою чого можна економити на електроенергії. Також ми писали, скільки українці будуть платити за комуналку цієї осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.