Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подорожчання не зупинити: які продукти ще більше здивують цінами українців

Разом з експертами розбираємось, що чекає ціни на продукти і які фактори на них впливають

Ціни на продукти поки не зупиняться

Ціни на продукти дивують українців щодня і вже не на жарт лякають своїм зростанням. Чого вартує один лише цінник на яйця та м’ясо.

Сайт Pro Гроші зібрав думки експертів про те, що чекає нас далі на полицях супермаркетів – що почне дорожчати, що може подешевшати і коли зупиниться загальна тенденція на ріст цін.

Фінансова радниця Iplan.ua Уляна Гринчевська впевнена, що найближчим часом ми і далі будемо спостерігати зростання цін на продукти харчування.

Головний чинник, який впливає на це – війна, а другий – загальна світова економічна ситуація, яка включає в себе подорожчання енергоносіїв, перебої у ланцюжках доставки товарів. Ну а по-третє, ціни вгору штовхає інфляція в Україні, яка до кінця року прогнозується на рівні 30%.

Також, не варто забувати про сезонність. Для прикладу, у липні-серпні можна було купити "домашні" огірки, помідори, перець. Зараз сезон на ці продукти закінчився. Тому на ринку можна буде купити ці товари не з "відкритого ґрунту", а ті, які вирощені в теплицях. Навіть зараз можемо спостерігати зростати цін саме на ці овочі.
Уляна Гринчевська

Уляна Гринчевська

Фінансова радниця Iplan.ua, практикуючий банкір

Тепличні овочі завжди набагато дорожчі, як і імпортні, також в сезон холодів зростає споживання м’ясних продуктів.

Що буде дорожчати?

На думку Гринчевської, варто очікувати подорожчання хлібу. Справа в тому, що у ціну цього товару закладають вартість транспортування від місця виробництва до магазину, а також вартість електроенергії та газу, які зараз серйозно зросли.

Далі можуть зростати в ціні і яйця, але не лише через подорожчання енергоносіїв та логістики, тут грає ще один фактор.

"Золоті яйця" і далі можуть зростати в ціні. Адже тут більше працює закон економіки: коли є попит на товар, а пропозиція суттєво зменшилася, то ціна на цей товар зростає, – каже фінансова радниця Iplan.ua.

Наразі ціна за десяток курячих яєць вже становить від 67 до 76,5 грн, свідчать дані порталу "Мінфін".

Чи може щось подешевшати?

Тут прогнози геть не оптимістичні, але є сподівання, що ціна на гречку може залишитися на поточному рівні, або зменшитися на декілька гривень.

Причина наступна – раніше гречку ми експортували до Росії та Білорусі, зрозуміло що зараз ніхто не буде експортувати будь-який продукт в ці країни. Тому гречка залишилася на внутрішньому ринку. Схожа ситуація може бути з ціною на олію, тільки олію ми експортували в країни Європи, – розповідає наша експертка.

Долар і ціни

Незважаючи на те, що у обмінниках долар продають по 41-43 грн, а офіційний курс взагалі зафіксований нижче 40, імпортери вже закладають у ціну долар по 50 грн.

Про це заявляє член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і додає, що таким чином імпортер страхує себе від валютних ризиків.

Причина цього досить проста, адже жоден постачальник не знає, що буде з його товаром у воюючій країні, можливо, він просто лежатиме на складі півроку.

Тому коли ви щось купуєте в магазині, там ось те все закладене, і курс височенний, і можливість непродажу, і можливість побиття чи крадіжки. Все це ми оплачуємо".
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Ситуація до кінця року

На думку економіста, ціни на продукти харчування до кінця року зростуть ще як мінімум на 10% (від ціни, яка є вже зараз). Експерт впевнений, що загальна тенденція буде спільною для всіх продуктів, але деякі винятки все таки можуть бути.

Наприклад, картопля, якої зараз на ринку забагато, але це дуже складно передбачити і загалом все буде дорожчати.

Подорожчання торкнеться як імпорту, так і продуктів місцевого виробництва, адже в них все одно закладаються дорога логістика, міндобрива та інші складові, які виросли у ціні.

Підсумовуючи, можна виділити кілька основних моментів:

  • загальна тенденція на зростання цін на продукти поки триватиме, і передумов для її зміни немає;
  • подешевшати або принаймні не дорожчати можуть лише окремі групи товарів, зокрема картопля, гречана крупа та олія;
  • наразі є усі передумови для подорожчання хлібу, овочей та фруктів, які більше не є сезонними;
  • мінімальне зростання цін на продукти до кінця року становитиме ще 10%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що дорожчає найбільше напередодні зими і розповідав, яку ціну на рибу виставили найбільші супермаркети.

Детальніше про зростання цін на продукти харчування читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.