Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Взимку буде важко: що станеться з цінами на продукти з настанням холодів

З початку року більшість продуктів та товарів подорожчала в середньому на 20-25%

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціноутворення в Україні підпало під вплив інфляції та сезонності

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Традиційно з настанням зими ціни на більшість продуктів виростуть. Це відбувається не лише через сезонний чинник, але й високу інфляцію, ріст якої прискорився через війну.

Чого очікувати наступні кілька місяців, пише Focus.

Світові тренди вплинули на ціноутворення

Як зазначає виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук, держава, яка перебуває у стані війни, не може забезпечити повноцінну стабільність на ринку товарів та послуг в питанні вартості. Адже, одночасно з економічними негараздами всередині країни, світові тенденції також диктують умови.

Зокрема, на тлі закінчення літнього періоду традиційно дорожчає їжа. Агропромисловий сектор намагається реалізувати вирощений урожай, і динаміка ціноутворення залежить від попиту, логістики, вартості пального тощо. Цьогоріч, звісно, темпи прискорені: інфляція хоч і носить сезонний характер, але прогноз стосовно показника у 30%, який експерти називають досяжним до кінця року, диктує умови стосовно вартості.

Дмитро Боярчук впевнений, що до зими ціни на продукти зростуть ще на 7-10%. Притому, що в середньому з початку року вони піднялися на 25%.

Як зросли ціни на товари та послуги

Державна служба статистики повідомляє, що, порівняно з серпнем, у вересні найбільше подорожчали одяг та взуття. Показник дорівнює 9,8%. Вартість освіти, враховуючи початок навчального року, теж піднялася на 7,1%. Продукти харчування не сильно змінили свої ціни, зростання становило всього 1,9%.

Якщо ж порівнювати різницю у цінах між вереснем і січнем, тобто ще до початку повномасштабного вторгнення, то ситуація виглядає так:

  • 61,8% — пальне та мастила;
  • 27,4% — продукти харчування;
  • 27,3% — транспортні послуги;
  • 23,7% — предмети домашнього вжитку, побутова техніка;
  • 19,5% — алкоголь та тютюнові вироби;
  • 4,3% — комунальні послуги.

Що радує більшість українців своєю стабільністю, то це тарифи на комунальні послуги. Уряд наклав мораторій на підвищення вартості газу і водопостачання, хоча на електроенергію він не поширюється. Термін дії чинних тарифів добігає в кінці жовтня 2022 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на консерви в Україні різко зросли. Також ми повідомляли, що замість "пакунку малюка" українці беруть гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.