Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна на борщовий набір змінилась: як відключення світла вплинули на вартість овочів

Розповідаємо, які зміни відбудуться з цінами на інгредієнти для приготування національної страви

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Лідером продажів на овочевому ринку є капуста

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну та інфляцію ціни зросли майже на всі найбільш затребувані товари споживчого кошика українця. Найближчим часом українцям слід очікувати на зміни на ринку овочів борщового набору.

Про це повідомляють аналітики платформи Fruit-Inform.

Ситуація на плодоовочевому ринку

Протягом тижня лідером продажу на овочевому ринку був сегмент білоголової капусти. Незважаючи на фактор зниження валового збору капусти у поточному сезоні, фермери намагаються якомога скоріше розпродати наявні обсяги продукції.

Насамперед це пов’язано з тим, що великий відсоток зібраного врожаю білоголової капусти українськими фермерами у 2022 році – середньої та низької якості. На таку якість вплинули дощова погода та приморозки на початку цієї осені.

З іншого боку, власники якісної капусти також не стримували продажів і протягом звітного періоду намагались розпродати максимальні обсяги продукції. Такі дії вони пояснювали суттєвим подорожчанням електроенергії, що безпосередньо впливає на вартість зберігання капусти.

Що буде з цінами на овочі

За прогнозами аналітиків, протягом місяця можуть спостерігатися факти зниження цін на ринку овочів борщового набору та картоплі місцевого виробництва. Це пояснюється бажанням фермерів реалізувати максимальні обсяги продукції врожаю 2022 року.

Щодо сегменту тепличних овочів в Україні, то мінімум до кінця лютого до продажів буде надходити виключно імпортна продукція. Головним постачальником томатів та огірків в Україну традиційно виступить Туреччина.

Як змінилися ціни на картоплю

Так, роздрібна ціна картоплі для споживача зараз становить 9-12 гривень за кілограм. Крім того, очікується зниження ціни до 7-9 грн за кілограм.

Станом на кінець жовтня, уже було зібрано 119 376,1 тис. центнерів картоплі всіма категоріями господарств, що становить 73% до орієнтованого прогнозованого валу в розмірі 165 528 тисяч центнерів.

Для українського ринку картоплі характерна висока частка виробництва у домогосподарствах населення. Люди на своїх присадибних ділянках вирощують картоплю для задоволення власних потреб. Частка такого виробництва становить 98%. І лише 2% виробництва картоплі займають фермерські та промислові підприємства, які потім реалізують цю продукцію.

Суттєве зниження ціни на картоплю спостерігається внаслідок того, що закінчується збирання урожаю. Цього року засаджені площі зменшились на 36%, порівняно з минулим. Але з урахуванням норм споживання, в Україні достатня кількість цього продукту, яка повністю задовольняє внутрішній попит та продовольчу безпеку. У Мінагрополітики переконані – дефіциту картоплі не буде.

Крім того, не буде потреби імпортувати картоплю (хіба що насіннєву). Адже з початком війни значно зросла вартість логістики. Відмова від імпорту білоруської та російської картоплі стимулює продаж українського продукту на внутрішньому ринку.

Які овочі також подешевшали

В Мінагрополітики зафіксували зменшення ціни на такі овочі:

  • капуста – на 12,2% (до 17,34 грн/кг);
  • буряк – на 5,0% (до 17,77 грн/кг);
  • картопля – на 3,8% (до 10,78 грн/кг).

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки українцям потрібно буде заплатити за олів'є. Також ми розповідали, чи зникнуть з супермаркетів свіжі овочі та фрукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.