Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Попереду важка зима. Чому з супермаркетів можуть зникнути свіжі овочі та фрукти

Виробники попереджають, що взимку можливий дефіцит деяких продуктів та закликають вжити негайних заходів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В супермаркетах може виникнути дефіцит товарів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зростання цін на електроенергію та газ може призвести до банкрутства підприємств, які постачають українцям свіжі овочі та фрукти.

Про це повідомляє EastFruit.

Європейська асоціація свіжих продуктів Freshfel Europe закликала вжити термінових заходів для пом’якшення впливу різкого зростання вартості енергоносіїв на сектор.

Багато підприємств опинилися під ризиком серйозних економічних труднощів і, навіть, банкрутства. Freshfel Europe повідомила, що деякі оператори свіжих продуктів стикаються з рахунками за електроенергію вдесятеро вищими, ніж у попередньому році. Наприклад, голландські тепличні оператори, уже попередили, що їхньому сектору загрожує важка зима, якщо не буде розв’язане питання енерговитрат.

"За нашими оцінками, додаткові витрати на електроенергію в цьому секторі поточного сезону становитимуть від 6 до 8 млрд євро, від садів до відправки свіжих продуктів на пакувальні станції", – заявив Філіп Бінар, генеральний делегат Freshfel Europe.

Крім того, кожна категорія продуктів може мати додаткові витрати на енергію в ланцюжку. Наприклад, якщо тенденції зберігання яблук залишаться незмінними, додаткові рахунки можуть становити близько 200 млн євро у майбутньому сезоні.

У середньостроковій перспективі Freshfel Europe заявила, що продовольча безпека перебуває під загрозою через нездатність виробників та трейдерів бути економічно стійкими під час енергетичної кризи.

"Пропозиція свіжих продуктів може зменшитися, оскільки виробники припиняють свою діяльність або залишають продукти незібраними, оскільки вони не можуть їх зберігати", – заявили в Freshfel Europe.

Виробництво у теплицях може бути скорочено, щоб обмежити опалення чи освітлення. Крім того, відсутність належного контролю температури наражає рослини на ризик переходу в стан спокою, що знижує врожайність.

Раніше ми писали про те, що подорожчає найбільше напередодні зими. Також ми писали, як змінились ціни на рибу в магазинах.

Більше про ціни на продукти читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.