Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому зараз немає серйозних підстав для зростання курсу долара – дві причини

У Центрі економічних стратегій переконані, що вагомих причин для зростання вартості валюти зараз немає

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти не бачать причин для зростання курсу долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після кількох днів зміцнення, гривня на готівковому ринку знову послабилася щодо долара і становить 42,15-42,27 грн/дол. Однак вагомих причин для зростання вартості валюти зараз немає.

Про це заявили у Центрі економічних стратегій.

Готівковий курс продовжує повільно дрейфувати від офіційного через очікування подальшої девальвації та обговорення курсу, закладеного в проєкт держбюджету-2023.

Старший економіст ЦЕС Юрій Гайдай, пояснює, що є кілька підстав, щоб вартість валюти не зростала.

По-перше, торговельний дефіцит у перші тижні вересня значно зменшився.

По-друге, ввезення готівкової валюти в країну зростає (509 млн доларів в серпні).

Так, у серпні Нацбанк витратив найменше резервів від березня на підтримку курса гривні – 1,6 млрд доларів.

"Потреба в інтервенціях скоротилася, бо знизився попит на валюту для зовнішньоекономічних операцій після того, як уряд повернув оподаткування імпорту. Також НБУ став викупати менше ОВДП, а отже випускати на валютний ринок менше гривневої маси", – йдеться в повідомленні.

У ЦЕС відзначають, що при цьому, завдяки значній іноземній допомозі у серпні (понад 4,7 млрд доларів, з яких 3 млрд — гранти) та помірному викупу валюти вдалося збільшити резерви Нацбанку на 3 млрд доларів.

В НБУ заявляють про стабілізацію з курсом долара

Як ми писали раніше, у Національному банку не планують змінювати свою політику щодо курсу гривні до долара найближчим часом. Там запевняють, що ситуація стабілізувалася і змін з курсом поки не буде.

Заступник голови Ради НБУ Василь Фурман нагадав, що на сьогодні фіксований курс в НБУ 36,6 гривень за долар, а ціна за американську валюту в обмінниках "незначно відхиляється" від нього.

"Та валютно-курсова політика, яку проводив з перших дні війни НБУ, на мою думку, як експерта, буде залишатися саме такою. Тобто на сьогодні ми маємо фіксований курс 36,6. Ну а далі є курс, який ми бачимо в обмінниках, він незначно відхиляється в допустимих межах від фіксованого курсу", – заявив він.

Водночас, експерти прогнозують, що виходячи з об’єктивних економічних процесів, курс долару протягом наступного року сягне 50 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який курс американської валюти виставили популярні українські банки. Також ми розповідали, чого чекати від валютного ринку найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.