Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гривню не врятувати? Що буде з доларом і чи купувати валюту просто зараз

Експерт пояснив, чи впливають події на фронті на долар в українських обмінниках

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Курсовий тренд не зміниться найбличим часом

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Осінь вже повноцінно вступила в свої права, а зміна сезону зачасту несе разом з собою зміни у економічному просторі. Зима, що наближається із кожним днем до України, обіцяє бути непростою і може навіть принести фінансові складнощі.

Саме тому багато хто задумується над валютними інвестиціями, які краще рятують заощадження від інфляції, ніж зберігання грошей у національній валюті.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з членом Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзиним і розповідає про те, чого чекати від курсу долара найближчим часом і коли краще купувати валюту.

Виходячи з об’єктивних економічних процесів, курс долару протягом наступного року сягне 50 грн, оскільки рівень емісії та економічних проблем не можуть не відображатися на курсі національної грошової одиниці, каже експерт.

За словами Пендзина, курс долару вже почав свій рух у сторону зростання і сказати, що буде на маленькому часовому проміжку, наприклад до кінця вересня – дуже складно.

"Тут є дуже багато подій, які можуть змінити курс або вверх або вниз, просто треба розуміти, що загальний тренд спрямований на падіння ринку. Тому якщо хтось хоче вкласти гроші в долари, напевно є сенс сьогодні брати валюту", – каже Пендзин.

Що зараз впливає на курс?

Економіст радить дивитись на реальну ситуацію та ринкові процеси, які відбуваються. Наприклад, Україна отримала великі гроші з продажу партії зерна і протягом 3-4 днів після цього гривня може укріпитись.

Або якщо якийсь високопосадовець зробить заяву про емісію національної валюти, то гривню в короткостроковій перспективі чекає обвал.

Це події, які впливають на курс майже миттєво і їх неможливо передбачити, однак, якщо дивитися на загальний тренд, він спрямований на падіння гривні, впевнений Пендзин.

Чи можуть позитивні новини з фронту змінити цей тренд?

Олег Пендзин переконаний, що ні і чекати відчайдушного інвестора, який принесе свої гроші в Україну і почне активно у щось інвестувати – не варто.

"Ви маєте розуміти, що валюта в країні береться по суті з двох джерел. Перше джерело – це експортна виручка, якої сьогодні катастрофічно не вистачає, а друге джерело – це запозичення. Ми на міжнародних фінансових ринках не можемо запозичити ні копійки, тому що рівень ризику такий, що ніхто не буде зараз купляти українські євробонди", – пояснює аналітик.

До того ж, не варто забувати, що Україна провела реструктуризацію свого боргу, чим фактично оголосила технічний дефолт, тож комерційних запозичень ми здійснювати не можемо.

Але ж нам дають багато коштів країни-партнери, хіба не можна поліпшити ситуацію за валютою завдяки ним? Кошти дійсно надходять досить часто, однак на внутрішній валютний ринок майже не поступають, каже експерт.

Пендзин також нагодав, що через кілька місяців почнуться сильні дощі, а потім настане зимове похолодання. Це може призвести до завмирання лінії фронту аж до весни, а це буде тягти великі гроші.

Тож якщо ви хочете придбати долари не чекайте кращого курсу, оскільки тенденція наразі грає геть не нам на руку.

Раніше ми також писали, що відбувається з доларом в банках і розповідали, як українців обманюють під час обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.