Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому готівковий курс долара наближається до офіційного – 5 причин

Експерт запевняє, що наразі пропозиція валюти помітно перевищує попит

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс продовжує змінювати свої позиції

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні з кожним днем змінює свої позиції. Останнім часом українці могли помітити чималий спад валюти.

Про те, чому долар продовжує дешевшати, розповів старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

Перед підвищенням офіційного курсу в липні розрив між ним і готівковим сягав 28%, а на піку готівкового курсу у вересні — 16+%, то зараз ця різниця вже менш ніж 2%.

"Виходить, що пропозиція валюти помітно перевищує попит. Саме на готівковому ринку, який, нагадаю, зараз відмежований від міжбанку", – говорить експерт.

Чому так відбувається?

  • Зменшення попиту на готівкову валюту у населення через можливість купити безнал з подальшим розміщенням на депозит. Депозити у валюті ростуть динамічно.
  • Відсутність емісії гривні ще з кінця минулого року.
  • Збільшення пропозиції через сезонний продаж валюти аграріями, які готувалися до посівної й потребували гривневої готівки.
  • Свіже щомісячне опитування НБУ (Індекс очікувань ділової активності) показує ріст позитивних очікувань у бізнесу. В торгівлі 38% очікують збільшення товарообігу, лише 17% — зниження. В промисловості 32% очікують приросту замовлень, 18% — зменшення. Відповідно, очікуючи зростання, підприємці також можуть продавати валюту для поповнення оборотного капіталу. І тіньова частина бізнесу робить це на готівковому ринку.

"Й останнє, але не менш важливе. Кажуть, що півтора місяця тому відбулася дуже переконлива розмова керівництва регулятора з керівниками комерційних банків, після якого останні від щирої душі перейнялися важливістю дотримання норм фінмоніторингу щодо оцього всього "фінтеху". Припускаю, це теж істотно і позитивно вплинуло як на безнал (продаж валюти НБУ у березні зменшився на 32%, до "всього" $1,67 млрд), так і на готівковий ринок — зменшивши попит тіньового бізнесу на торби з валютою", – додає економіст.


Чого чекати від курсу долара у квітні

Раніше ми вже писали про те, що різких змін від валюти чекати не варто. А цей місяць буде досить таки прогнозований та стабільний. Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Виходить, що після року повномасштабної війни Україна розуміє, скільки їй потрібно грошей, сама дає дохідностей, та знає те, скільки треба ще зовні запозичити. Тому всі ті проблеми, які впливали в тому числі й на курс гривні за долар, зрозумілі.

Коридор цього місяця буде коливатися в межах 38-39 гривень за долар. З цією ж думкою згоден й експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. За його даними, курс може коливатися в межах 37-38 гривень за долар.

Детальніше про курс долара у квітні читайте тут.

Раніше ми вам вже розповідали, що буде з економікою України до кінця 2023 року. Також ми писали про те, чому курс біткоїна почав різко підвищуватися. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.