Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар вразить курсом? Що буде з економікою України до кінця 2023 року

Аналітики наголошують, що наразі спостерігається ледь помітне зростання ВВП

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Курс долара не перевищить позначки в 40 гривень

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

За підсумками 2023 року курс долара не підскочить вище, аніж 40,2 грн/дол, а зростання ВВП буде на рівні 2%.

Про це йдеться у макропрогнозі інвесткомпанії ICU.

За даними аналітиків, економіку нашої країни вдалось стабілізуватися після минулорічного падіння ВВП на 29%. У 2023 році очікується трохи помітне економічне відновлення на 2% завдяки поліпшенню ситуації в сфері безпеки і логістики.

Що буде з курсом долара до кінця року

Економісти прогнозують, що Національний банк зможе утримувати курс гривні до долара на поточному рівні в найближчі кілька кварталів. У кінці року, швидше за все, курс незначно послаблять, аби знизити зовнішні дисбаланси економіки.

"Дефіцит бюджету, ймовірно, залишиться на рівні близько 28% ВВП. Зовнішнє фінансування буде єдиним джерелом для його покриття", – зазначають аналітики.

Якою буде рівень інфляції

За даними прогнозу, в 2023 році споживча інфляція різко уповільниться через слабкий приватний попит, стабільні тарифи та фіксований обмінний курс.

"Нижча інфляція в поєднанні зі зниженням тиску на валютному ринку спонукала НБУ відмовитися від жорсткої риторики в частині монетарної політики, і ми очікуємо, що облікову ставку вперше буде знижено у квітні або червні", – говорять економісти.

Що буде з курсом долара в квітні

У квітні ситуація на валютному ринку залишатиметься стабільною та прогнозованою, а курс долара не зазнає суттєвих змін, повідомив директор департаменту казначейства банку "Cominbank" Герман Марченко.

На валютний ринок, за словами експерта, в квітні впливатиме низка факторів:

  • незначний рівень інфляції (за 2 місяці року інфляція в Україні склала 1,5%, що є позитивним для української економіки);
  • отримання міжнародної фінансової допомоги;
  • збереження балансу між попитом і пропозицією на готівковому ринку.

"Окрім спеціальних програм, завдяки яким громадяни можуть купувати валюту за вигідним курсом з подальшим їх розміщенням на депозитах, НБУ уважно стежить за поточною ситуацією та вчасно здійснює валютні інтервенції. Це дає змогу оперативно реагувати на будь-які "хиткі" ситуації", - зазначив експерт.

Також серед факторів впливу на валютний ринок Марченко відзначив збереження незмінної облікової ставки НБУ на рівні 25% та офіційного курсу валют (36,6 грн/дол. та 39 грн/євро), успішні дії ЗСУ в боротьбі з агресором та збільшення видатків на воєнні потреби більш як на 500 млрд грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара розкриває карти та розповідав, до чого готуватися українцям наступного тижня. Також ми повідомляли, що Нацбанку доведеться змінити курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.