Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть клієнти Сенс Банку втратити гроші – українцям дали чітке роз'яснення

Процес націоналізації фінустанови вже почався, а тому вкладників попередили, до чого готуватися

Фото: Sense Bank/Facebok, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Фонді гарантування вкладів пояснили, що буде з грошима клієнтів банку

Фото: Sense Bank/Facebok, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після рішення Нацбанку щодо виведення з українського ринку Сенс Банку сервіси для фізичних осіб працюють у звичайному режимі. Жодних обмежень щодо власних чи кредитних коштів клієнтів впроваджувати не збираються.

Про це повідомили у Фонді гарантування вкладів під час брифінгу.

Що відбувається з рахунками клієнтів Сенс Банку

Наразі здійснення платежів та отримання коштів у банкоматах для фізичних осіб доступні у рамках звичних, встановлених регулятором та банком лімітів. Жодних додаткових обмежень з боку Фонду немає. Тобто всі фізособи зможуть користуватися своїми коштами у межах лімітів, які є на картках.

"Також не буде обмежень зі зняття готівки, не буде обмежень щодо використання овердрафтів у межах лімітів НБУ та регуляторних актів", – повідомили у ФГВФО.

Що буде з рахунками юридичних осіб

В НБУ попередили, що платежі юросіб приймають без обмежень. Водночас у Фонді гарантування вкладів зазначили, що робота з юридичними особами наразі заблокована.

Дозволені лише приймання платежів від бізнесу. Обіцяють, що вихідні платежі знову запрацюють з другої половини дня 21 липня. Крім того, наразі не діють договори про кредитування юросіб.

Клієнтам обіцяють, що під час процесу націоналізації Сенс Банку, який триватиме до 24 липня, вони відчують мінімальні незручності.

Що відомо про націоналізацію Сенс Банку

20 липня Національний банк України прийняв рішення вивести з ринку системно важливий АТ "СЕНС БАНК".

У Нацбанку пояснили своє рішення тим, що кінцевими власниками фінустанови є громадянин Росії та Ізраїлю Міхаїл Фрідман, громадянин Росії та Латвії Пьотр Авєн та громадянин Росії Андрєй Косогов. Оскільки вони підтримують агресію РФ проти України та перебувають під санкціями ЄС, це "завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив" на діяльність банку.

Також в НБУ зауважили, що власники Сенс Банку не здатні виконувати зобов’язання про підтримання достатнього рівня капіталу та вжиття своєчасних заходів для запобігання неплатоспроможності. Тому інтереси вкладників та інших кредиторів банку опинилися під загрозою.

Нацбанк звернувся до Кабінету міністрів з пропозицією щодо націоналізації Сенс Банку. Таке рішення Кабмін ухвалив 21 липня. Протягом наступних двох днів уряд має придбати банк та призначити керівництво.

Раніше ми писали про те, що у Нацбанку попередили українців про важливі зміни. Також ми розповідали, чому НБУ проти того, щоб Укрпошта купувала банк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.