Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрпошта давно мріє стати банком – чому НБУ категорично проти

Розбиралися, чому державний банк з 2015 року не дозволяє Укрпошті створити своїй базі банківську установу

Фото: Укрпошта, НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ не дозволяє Укрпошті стати банком

Фото: Укрпошта, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта вже давно хоче створити на своїй базі банківську установу. У НБУ виступають категорично проти цієї ідеї ще з 2015 року.

Про це повідомила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю ЕП.

"Намагання Укрпошти стати банком не припиняються з 2015 року. Коли я вперше зустріла Ігоря Смілянського (гендиректор Укрпошти, — ред.), він сказав, що Укрпошта не може бути прибутковою, бо банки створюють їй конкуренцію. Я з цією тезою категорично не погоджуюся", — сказала Рожкова.

Таким чином вона прокоментувала слова заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми про розширення доступу громадян до фінансових послуг через відділення Укрпошти.

На думку Рожкової, чинний закон "Про платіжні послуги" дозволять платіжним системам стати "мінібанками". Вони можуть:

  • відкривати рахунки;
  • надавати споживчі кредити;
  • проводити розрахунки.

"Якби Укрпошта відповідала всім вимогам технічно і з точки зору внутрішніх процедур, то вона могла б робити все це без банківської ліцензії", — зазначила Рожкова.

Чому Укрпошті не потрібна банківська ліцензія

У Нацбанку навели низку аргументів того, чому Укрпошті не потрібна банківська ліцензія:

  • кожен має займатися своєю справою, зокрема й Укрпошта;
  • частка держави в банківському секторі вже перевищує 50%, її збільшення суперечить здоровому глузду та зобов’язанням і домовленостям з міжнародними партнерами (для них це "червона лінія");
  • банківська діяльність достатньо дорога, тож держава муситиме витрачати гроші на ще один державний банк.

Також Рожкова прокоментувала спроби Укрпошти отримати у власність один із вже наявних банків.

"Ми працювали з ними стосовно Альпарі банку, але ця угода не відбулася через зауваження, які є в Національного банку. Останнім часом Укрпошта ніяких нових документів не подавала, тому що, говорімо відверто, зараз може йтися лише про PINBank, акції якого стягнуті на користь держави", — заявила перша заступниця голови НБУ.

За її словами, PINBank не є системно важливим і може бути ліквідований без негативних наслідків для держави. Його майно можна продати, а кошти зарахувати на користь держави.

"У разі створення на його основі ще одного державного банку, який, до речі, не буде у вертикалі Мінфіну, ми бачимо суттєві ризики. Я не очікую, що цей банк буде здатен відповідати всім вимогам, а зважаючи на структуру, власність і обсяги Укрпошти, це може дуже серйозно похитнути фінансову стабільність. Наша позиція, яку ми довели до Кабінету міністрів і розглядали на Раді фінансової стабільності, незмінна. Ми вважаємо це рішення помилковим", — резюмувала Рожкова.

Працівники Укрпошти без дозволу відкривають посилки клієнтів

Як ми писали раніше,клієнт пошти поскаржився, що в одному із відділень працівниця вимагала розповісти, що знаходиться у його посилці та самостійно відкрила її. Такі дії співробітниці Укрпошти не сподобалися чоловіку. Він зафіксував це на відео та планує звернутися до суду.

В компанії пояснили, що в країні йде війна, тому усі відправлення повинні буди у відкритому вигляді. Це робиться для того, щоб уникнути пересилання заборонених предметів.

Раніше ми повідомляли, що Укрпошта випустила нову марку, яку присвятила винищувачам F-16. Також ми писали, що з 1 липня державна пошта змінила тарифи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.