Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримати пенсію достроково може ще одна категорія українців – кого стосується

Розповідаємо, хто ще може отримати пенсію достроково, і що для цього треба зробити

Українки, які народили п'ятьох і більше дітей, мають право достроково вийти на пенсію у 50 років, але для цього треба мати 15 років страхового стажу.

Про це розповіли у пресслужбі Мінреінтеграції.

Які документи знадобляться для призначення пенсії

  • Документ, що посвідчує особу.
  • Документ, що засвідчує набутий страховий стаж.
  • Свідоцтва про народження дітей або їхні паспорти.

Куди та коли варто подавати заяву

Заяву з проханням призначити пенсійні виплати достроково треба зареєструвати в органі Пенсійного фонду в термін не раніше, ніж за один місяць до виповнення пенсійного віку (50-річчя для жінок) і бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку.

Якщо заява була подана своєчасно, держава почне нараховувати виплати з дня 50-річчя.

Тим часом багатодітний чоловік теж може розраховувати на отримання дострокової пенсії. Але для цього потрібно. щоби мати не скористалася своїм правом або у разі її відсутності.

"Зауважимо, що багатодітний батько має право вийти на пенсію у 55 років за наявності 20 років страхового стажу", — зазначили у міністерстві.

Як раніше отримати пенсію батькам тяжкохворих дітей

Після змін у пенсійному законодавстві, з лютого 2022 року право на достроковий вихід на пенсію отримали батьки дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не була встановлена інвалідність, а також ті особи, які виховали їх до шестирічного віку. Кому нарахують виплати раніше:

  • матерям тяжкохворих дітей після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу;
  • батькові дитини (на вибір матері або у випадку її відсутності) після досягнення ним 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Хто ще має право на достроковий вихід на пенсію

Українці, які за станом здоров'я більше не можуть працювати. Для цього знадобиться підтвердити свою непрацездатність, надавши наступні документи:

  • довідку закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та її причини, або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації;
  • медичну довідку про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видану комісією з проведення медоглядів.

Якщо на момент звільнення у громадянина був страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то він може звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Раніше ми розповідали, коли саме відбудеться індексація пенсій у 2023 році. Також ми писали, навіщо Мінфін перевірятиме пенсійні виплати українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.