Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вікові надбавки до пенсії: чому деякі українці не отримують доплату

Розповідаємо, чому деякі пенсіонери не можуть отримувати вікові доплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому деякі пенсіонери не отримують вікові надбавки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для пенсіонерів в Україні передбачені різні надбавки до основних виплат, зокрема вікові. Однак деякі громадяни не можуть отримувати вікову надбавку до пенсії.

Про це повідомляє вебпортал Пенсійного фонду України.

Кому не нарахують вікову надбавку до пенсії

Йдеться про пенсіонерів віком від 70 років, 75 років та 80 років, розмір виплат яких перевищує 10 340 гривень. У такому разі українцям не нараховується вікова надбавка.

Вікова доплата у розмірі 579 гривень встановлюється, якщо розмір пенсії (з усіма надбавками та підвищеннями) не досягає розміру середньої заробітної плати в Україні.

Які ще надбавки можуть отримувати пенсіонери

Громадяни, які отримали статус почесного донора крові, можуть отримувати щомісячну надбавку до пенсії у розмірі 10% від прожиткового мінімуму. Наразі така доплата становить 258,90 гривні на місяць.

Для призначення додаткових виплат необхідно подати до територіального управління Пенсійного фонду України такі документи:

  • заяву про призначення надбавки;
  • документи про нагородження нагрудним знаком "Почесний донор України".

Також українці, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, можуть отримати доплату за наднормативний стаж. Розмір такої надбавки становить 1% від основного розміру пенсії за кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років та чоловіками понад 25 років.

Пенсіонери, які мають 35 років наднормативного стажу, можуть отримувати 35% доплати. Цей відсоток вираховується від прожиткового мінімуму.

Хто з пенсіонерів може отримувати 500 гривень додатково

Йдеться про українців, які отримали статус учасника бойових дій. Надбавка до пенсії встановлюється у розмірі 25% прожиткового мінімуму. Наразі сума доплати учасникам бойових дій становить 523,25 грн.

Також відповідно до Закону України "Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни", такі громадяни можуть отримувати щомісячну цільову допомогу у розмірі 40 гривень.

Водночас зазначається, що розмір пенсій українців зі статусом учасників бойових дій не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму, тобто за 4 395,30 грн.

Раніше ми розповідали, що Мінфін планує перевірити розмір пенсій українців. Також ми писали, чому пенсіонери більше не працюватимуть за трудовими договорами. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.