Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Персональні дані та розмір виплат пенсіонерів перевірить Мінфін – з якою метою

Мінфін верифікуватиме інформацію про правомірність надання українцям пенсійних виплат

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уряд перевірятиме законність пенсійних виплат

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Міністерство фінансів України планує здійснювати перевірку щодо актуальності персональних даних пенсіонерів, що впливають на розмір щомісячного грошового забезпечення.

Про це йдеться у законопроєкті, який опублікували на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Мінфін оприлюднив документ під назвою "Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання" для ознайомлення і подальшого обговорення. Згідно з текстом проєкту, буде кілька етапів верифікації, а саме:

  • чи дотримуються вимог обміну інформацією щодо особистих даних пенсіонерів;
  • наскільки наявна інформація про персональні дані, що міститься у Пенсійному фонді, є автентичною;
  • чи є правомірними нарахування конкретним українцям грошових виплат і щомісячного довічного грошового утримання.

Власне, Міністерство фінансів звірятиме окремі параметри, отримані від ПФУ, з реальним станом речей. При цьому порівняння здійснюватиметься на основі даних від кожного реципієнта та/або його законного представника. Оскільки в Україні розмір пенсійного нарахування залежить від різних факторів, як от стану здоров’я та місця проживання, то вагоме значення під час верифікації будуть приділяти таким фактам:

  • смерті пенсіонера згідно з даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • групі інвалідності, її категорії, строку, на який встановлюється діагноз, відповідно до інформації централізованого банку даних щодо проблем інвалідності;
  • постійного проживання за кордоном, рішенням людини залишитись в іншій країні на тривалий термін чи повернутися в Україну згідно з даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Зауважимо, що Пенсійний фонд оприлюднив чисельність громадян, які станом на 1 січня отримували фінансові виплати від держави. За рік кількість пенсіонерів скоротилася на 153 196 осіб, тож у 2023 році їх 10 687 921 особа.

В березні відбудеться масштабна індексація

Український уряд не відмовився від традиційної березневої індексації пенсій, хоча раніше стверджував, що з огляду на економічні складнощі через повномасштабне вторгнення або відкладе процедуру на невизначений час, або взагалі скасує її. Втім у Міністерстві соціальної політики повідомили, що наразі розробляють механізм розрахунку відповідно до рівня інфляції, щоб з 1 березня почати індексацію.

Спершу збільшення виплат торкнеться страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років. Потім підвищення грошового забезпечення можуть очікувати чорнобильці з інвалідністю та ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пенсіонери можуть отримати низку знижок на різні послуги. Також ми повідомляли, що пенсіонери більше не працюватимуть за трудовими договорами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.