Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи бояться українці відкривати депозити під час війни — скільки грошей у банках

Розбирались, скільки заощаджень у банківських установах зберігають українці та як змінилась ситуація у порівнянні з липнем

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці накопичують депозити в банках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну проти країни-агресора, українці нарощують суми депозитів. Станом на 1 серпня загальна сума вкладів фізичних осіб (у тому числі ФОПів) у банках склала 1,110 трлн гривень, що на 12,1 млрд гривень перевищує показник початку липня.

Про це повідомила пресслужба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

За даними аналітиків, показник серпня також на 58,3 млрд гривень перевищує суму вкладів станом на 1 січня 2023 року.

Із загальної суми вкладів фізичних осіб на початок серпня 2023 року:

  • вклади у національній валюті — 714,0 млрд грн;
  • вклади в іноземній валюті — 395,8 млрд грн.

Яка частка ФОПів серед вкладників

Експерти зазначають, що частка фізичних осіб-підприємців у структурі вкладників станом на 1 серпня 2023 року становила 3,1%, а сума їхніх вкладів склала 136,4 млрд гривень (12,3% від загальної суми вкладів).

У фонді нагадали, що з 13 квітня 2022 року, після ухвалення відповідного закону, на час дії в Україні воєнного стану та протягом 3 місяців після скасування чи припинення його дії на вклади фізичних осіб (у т. ч. ФОПів) у банках України поширюються 100% гарантії. Після завершення тримісячного терміну з дня завершення дії воєнного стану максимальна сума гарантованого відшкодування для вкладників банків України становитиме 600 тис. грн.

Яка ситуація в сегменті валютних депозитів: коментар експерта

За словами директора департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитра Замотаєва, у найближчі 2-3 місяці понад ⅓ банків можуть істотно переглянути ставки. Станом на початок серпня, як твердить банкір, максимальні ставки за доларовими вкладами з розміщенням на 1 рік становлять 3%, а зростання відсотків за вкладами у євро вже сягнули 2,3%.

На його думку, тенденція до поступового зростання ставок за валютними депозитами з розміщенням до 1 року триватиме мінімум до вересня, що поступово "виведе" валютні депозити на конкурентний рівень з гривневими вкладами.

Він припустив, що за цей час максимальні ставки за доларовими депозитами можуть зрости до 3,3% річних, а за вкладами в євро – до 2,5%. Таким чином, за рівнем максимально можливого прибутку та з урахуванням можливих курсових коливань валютні депозити стануть співмірними гривневим вкладам.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які проблеми виникають у клієнтів Ощадбанку з депозитами. Також ми повідомляли, що за депозитами у ПриватБанку треба уважно слідкувати та розповідали, про що знають не всі клієнти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.