Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через Приват24 можуть зняти гроші за послуги, які не використовуються – що відомо

З картки можуть зникнути кошти через підписку на сторонні сервіси, а чекати повернення доведеться до 120 днів

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У клієнтів ПриватБанку списують кошти за підписки, якими вони не користуються

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нерідко українці стикаються з проблемою списання коштів з банківських карток на користь якогось сервісу чи як плати за послугу. Здебільшого йдеться про підписку на сторонній ресурс, принаймні так зазначається у призначенні платежу. Але клієнти банків не погоджуються з причиною транзакції та запевняють, що не підтверджували її.

Скаргу опублікували на порталі "Мінфін" у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком Dens777, розповів, що у Приват24 зникла сума в розмірі 117 доларів, що за актуальним курсом еквівалентно 4 165 грн. Призначення платежу – підписка на інтернет-сервіс Amazon. Але чоловік стверджує, що ніколи не користувався цим ресурсом.

До всього, розмір списання значно перевищив ліміт у мобільному додатку на інтернет-платежі. Втім налаштування не завадило успішно здійснити фінансову операцію без відома власника картки. Додаток не прислав сповіщення про підтвердження і клієнт не мав змоги заблокувати списання.

"На даний момент створили заявку і типу чекайте 11 днів, може повернуться гроші. Або потім ще доведеться чекати за якимись регламентами 45-120 днів. А може взагалі не повернуться. Коротше, банк вдав "моя хата скраю, нічого не знаю", – розповів постраждалий.

На його думку, система безпеки ПриватБанку повинна була запідозрити транзакцію в шахрайських діях, адже неодноразово схожі проблеми траплялися з іншими клієнтами (судячи з кількості подібних історій на порталі "Мінфін"). Чоловік запевнив, що закриє всі рахунки, якщо кошти не повернуться на карту протягом обіцяних 11 днів.

Що відповіли в ПриватБанку

Представники фінустанови зазначили, що встановлений ліміт на оплату спрацьовує в мобільному застосунку тільки у випадку списання на користь ризикового сайту. Отже, в разі оплати на довіреному ресурсі неважливо, яка максимальна сума зазначена. Платіж пройде, причому без підтвердження від власника коштів.

У випадку з підписками, після першої оплати система автоматично виконує подальші регулярно (щомісяця, кварталу, року тощо), використовуючи збережені платіжні дані. Це зазвичай відбувається без потреби додаткового втручання користувача. Змінити це можна тільки в особистому кабінеті на сайті компанії.

Водночас клієнти Monobank мають змогу керувати підписками на сторонні ресурси одразу в смартфоні. Потрібно лише здійснити такий алгоритм дій:

  • авторизуватися в Monobank;
  • зайти в меню "Інші платежі";
  • обрати сервіс, який автоматично списує кошти з картки;
  • натиснути на кнопку "Заблокувати списання".

Інколи є змога повністю відв’язати картку від сайту, але це працює не з усіма підписками. Тож важливо переконатися в надійності та безпеці компанії, яка надає послугу, перед наданням їй платіжних даних для автоматичних списань.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що переказ MoneyGram у ПриватБанку під питанням і розповідав, що можуть вимагати у відділенні. Також ми повідомляли, який збій в додатку Monobank може залишити ні з чим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.