Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Втекли від війни: чи хочуть біженці повертатись в Україну

З'ясовували, які виникли в України проблеми через виїзд багатьох наших громадян за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні виникло структуре безробіття

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україну, скоріш за все, повернуться 70% біженців, але це залежить від питань безпеки, наявності житла та достойної роботи.

Про це розповіла віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

"Головний виклик — щоб повернути людей в країну. Сім мільйонів українців (які виїхали, – ред.) — ми всі розуміємо, що, якщо більшість із них не зможе повернутися, не буде кому відновлювати цю країну", — зазначила міністерка.

Згідно із дослідженнями соціологів, 70% українських біженців наразі готові повернутися.

"Щонайменше 70% наших українців повернеться — це показник, на який ми розраховуємо. Звичайно, що основні питання — це питання безпеки, наявність житла і роботи. Над цим працюємо", — сказала вона.

Свириденко підкреслила, що демографічна ситуація покращиться тільки умови наявності економічних стимулів.

"Коли у тебе є можливість працювати в країні, питання безпеки закрите — тоді є гідна робота, гідна зарплата, і це основний стимул буде для повернення людей або залучення людей для відновлення країни", — сказала вона.

Які наслідки кризи біженців

За словами міністерки, криза біженців створила таку серйозну проблему в економіці України як структурне безробіття.

"Більшість підприємців жаліються на брак кваліфікованих кадрів, які поїхали з країни. Це одна проблема. Інша проблема: у нас в країні орієнтовно — це за оцінними даними, які не збігають з офіційними — до двох мільйонів людей безробітні, які не мають достатньої кваліфікації. І у нас задача — подолати це структурне безробіття шляхом навчання і перенавчання", — зазначила Свириденко.

Біженців змусили подавати декларації

Українці, які втекли від війни за кордон, мають обов'язково звітувати про свої доходи — і тоді, коли людина працювала за кордоном, і тоді, якщо вона просто отримувала грошову допомогу від іноземної держави чи будь-якої благодійної організації.

Які податки треба сплатити

Якщо як іноземні доходи декларується благодійна допомога, податки за її отримання не сплачуються (ні податок на доходи фізичних осіб, ні військовий збір).

У разі ж отримання інших доходів, наприклад, заробітної плати, потрібно буде сплатити податок на доходи в розмірі 18% від загальної суми, а також 1,5% військового збору.

У разі наявності угод про уникнення подвійного оподаткування між країною перебування біженців та Україною (наразі діють 72 такі міжнародні угоди), платник податку може зменшити його на суму податків, сплачених за кордоном. Але в такому разі 1,5% військового збору все одно доведеться заплатити.

Які строки подання декларації

Подати декларацію про доходи за 2022 рік потрібно до 1 травня.

У тому випадку, якщо українці вже сплатили податки за свої доходи за кордоном, то для їх зарахування потрібно отримати підтверджувальні документи. Це довідка про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Документи обов'язково потрібно легалізувати у закордонній дипломатичній установі України в країні, де виходив такий дохід. Якщо необхідні папери відсутні, платник зобов'язаний подати до контролюючого органу на свою податкову адресу заяву про перенесення терміну подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Раніше ми повідомляли про новий мобільний застосунок для українців, які перебувають за кордоном. Також сайт Pro Гроші зазначав, як покарають чоловіків, які втекли за кордон під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.