Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати або машина? Чому українці у Швейцарії можуть залишитися без грошей

Статус біженця у Швейцарії отримали близько 80 тисяч українців і кілька тисяч із них володіють автомобілями

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців можуть залишити без виплат

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські біженці, які проживають у Швейцарії, мають продати автомобілі, щоб отримувати соціальну допомогу від держави. Таке правило діє не одразу, а лише через рік після прибуття в країну, а також є певні винятки.

Про це пише visitukraine.

У Швейцарії запроваджують нове правило. Отже, будь-хто, хто проживає в цій країні на соціальну допомогу, за рік має відзвітувати про своє майно. Це також поширюється на біженців з України, які мають статус S.

Як зазначає Швейцарська конференція соцзабезпечення, автомобілі мають бути продані, якщо їхня вартість перевищує розмір виплат. Однак зверніть увагу, що соцдопомогу можуть припинити на певний період залежно від того, за яку суму продали машину. Якщо сума перевищує виплати, то їх припиняють.

Впровадження нових правил у регіонах країни тільки починається. Наприклад, у кантоні Люцерн на виконання умов жителям виділяють місяць.

За даними видання 20 Minuten, у Люцерні зі 141 українця, у яких є автомобіль, 132 людини отримують соціальну допомогу. Чиновники припускають, що більшість зареєстрованих транспортних засобів перевищує норму активів.

Що буде, якщо не продати автомобіль?

Винятки можуть бути навіть у цьому правилі. Наприклад, якщо ви залежите від автомобіля з професійних причин або за станом здоров'я, то машину можна не продавати.

Однак, якщо ви не потрапляєте під цю категорію громадян і не продаєте авто, то вартість машини оцінюється і включається в розрахунок соціальної допомоги.

Відомо, що статус біженця у Швейцарії отримали близько 80 тисяч українців. Кілька тисяч із них володіють автомобілями.

Як працює "Дія" за кордоном

Раніше ми вже розповідали про те, що в кількох країнах українці можуть зіткнутися з проблемою у застосунку "Дія". Виходить, що деякі громадяни не можуть авторизуватися у ньому. Однак є один варіант вирішення навіть для тих українців, які знаходяться за кордоном.

Навіть в інших країнах авторизуватися у застосунку можна звичайними способами:

  • за допомогою BankID;
  • через NFC.

Наприклад, NFC-чип ви можете зчитати смартфоном. Він є у біометричних документах:

  • ID-картці;
  • закордонному паспорті.

Однак зверніть увагу, що ваше місцеперебування може впливати на вхід у "Дію". Якщо вам не вдається увійти, то варто спробувати використати VPN. У місці перебування вам необхідно вказати Україну.

Про те, в яких країнах можуть виникнути проблеми із застосунком, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав про новий мобільний застосунок для українців, які перебувають за кордоном. Також ми зазначали, як покарають чоловіків, які втекли за кордон під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.