Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прикордонникам Польщі відкриють дані про біженців – що це означає для українців

Раніше конкретні відомості про іноземців надавалися виключно на запит Прикордонної служби Польщі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Прикордонники Польщі матимуть доступ до інформації про іноземців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Польське законодавство відтепер регулює питання доступу представників Прикордонної служби до інформації про працевлаштування іноземців. Це дозволить відслідковувати випадки неправомірного перебування у країні громадян з картою побиту.

Про це пише видання in-poland.com.

Зміни в закон про іноземців підписав президент Анджей Дуда 21 березня 2023 року. Передбачається, що доступ до реєстру ZUS (Управління соціального страхування) матимуть польські прикордонники. Тобто вони зможуть перевіряти, наскільки легальним є перебування на території держави українських біженців.

Раніше співробітники ZUS оприлюднювали дані за спеціальний запит Прикордонної служби протягом семи днів після звернення. Але більше в цьому немає потреби, оскільки база даних стане повністю відкритою для них. Що це означає для іноземців та як вплине на проживання біженців?

Прикордонники зможуть відслідковувати, чи дійсно мігранти працюють у того роботодавця, якого за ними закріпили після оформлення картки побиту, а також чи сплачують за працівників внески у Фонд соціального страхування, коли закінчиться термін працевлаштування та ін.

Повідомляється, що зміни стали необхідністю внаслідок збільшення випадків нелегального проживання у Польщі з дозволом на тимчасове перебування. Маючи доступ до реєстрів, Прикордонна служба зможе в будь-який момент дізнатися особу порушників.

Що собою являє карта побиту

З 1 квітня українські біженці в Польщі мають змогу подати документи на оформлення карти побиту – офіційного дозволу на тимчасове перебування впродовж трьох років. Умови для отримання чітко визначені в законі, підписаному президентом 23 січня поточного року. Зокрема право на карту мають лише ті громадяни України, які проводять активну професійну та економічну діяльність, отримуючи дохід на рівні щонайменше мінімальної заробітної плати.

Але все більше випадків порушення закону в цьому питанні. Наприклад, іноземці можуть не працювати у конкретного роботодавця чи надалі жити у Польщі після звільнення, хоча повинні або покинути країну, або повторно подати документи на карту побиту.

Нагадаємо, відповідно до PESEL UKR громадянам України дозволено легально проживати в сусідній країні лише до 23 серпня 2023 року. Але маючи карту, це термін збільшується до трьох років, плюс з’являються деякі соціальні гарантії та переваги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відправити посилку в Польщі стане простіше та розповідав, яку послугу запроваджує Нова пошта. Також ми повідомляли, що деякі українці по-новому перетинатимуть кордон із Польщею.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.