Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чехія заохочує українців грошовою винагородою: за що дають 3 000 крон

Щоб мати право на гроші, українці в Чехії мають скористатися послугами банків

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці в Чехії можуть отримати додаткову допомогу

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які перебувають у Чехії та мають посвідку на проживання, можуть отримати до 5 000 гривень. Для цього потрібно відкрити рахунок в одному з банків.

Про це йдеться на сайтах фінустанов – ČSOB та Raiffeisenbank

Кошти виплачують як винагороду за реєстрацію рахунку та оформлення картки. Бонус у розмірі 1 000 крон (1 682 грн) пропонують в банку ČSOB, але потрібно виконати певні умови. Зокрема застрахувати свою платіжну картку та зайти в мобільний додаток ČSOB Smart протягом 30 днів. Після цього на новий акаунт клієнту надійде зарахування до 30 квітня 2023 року.

Зауважимо, раніше саме ця фінансова установа запровадила для біженців з України пільгові умови – дозволила через банкомати без комісії знімати гроші з українських рахунків.

Що стосується Raiffeisenbank, то новим користувачам послуг належать виплати впродовж шести місяців по 500 крон (841 грн), тобто загалом 3 000 крон (5 047 грн). Але клієнти повинні кожного місяця щонайменше тричі розрахуватися карткою. Банк відкриває рахунки українцям, які мають паспорт громадянина та посвідку на проживання у Чехії.

Зауважимо, Чехія входить у трійку держав за кількістю прийнятих після повномасштабного вторгнення українців. А враховуючи площу, взагалі перебуває на провідній позиції. Відомо, що 4% від загальної кількості мешканців Чехії становлять громадяни України.

Фінансова допомога в Австрії

Чимало наших земляків живуть в Австрії, уряд якої забезпечує людей фінансовою допомогою. Але потрібно мати дозвіл на тимчасове проживання, тому право на виплати втрачає чинність з моменту закінчення дії дозволу. Розмір підтримки залежить від віку дитини, оскільки допомога виділяється саме на утримання дітей. У 2023 році щомісячна сума становить:

  • від народження – 120,60 євро;
  • від 3 років – 129 євро;
  • від 10 років – 149,70 євро;
  • від 19 років – 174,70 євро.

Залежно від кількості дітей сума збільшується. Також можна оформити доплату, якщо дитина має вади здоров'я – 164,90 євро кожного місяця. Для успішного подання заяви варто мати свідоцтво про народження дитини та документ, що підтверджує освіту (табель, атестат тощо). Звернення надсилають на адресу податкової служби Австрії – PO Box 260, 1000 Vienna. Можливості відправити електронного листа немає.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому виплачують від 300 до 700 доларів допомоги та які умови отримання. Також ми повідомляли, що деякі українці отримають по 16 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.