Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові виплати та пільги: які зміни запровадили для українців в Чехії

Новообраний президент країни Петр Павел підписав відповідний закон Lex Ukrajina IV

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Чехії змінилися умови для українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Чехії запровадили низку змін, які стосуються термінів дії тимчасового захисту, виплат та медичного страхування для біженців з України.

Про це пише TRAVEL РБК-Україна.

Юрист Stron Legal Services Мар’яна Гавришко проаналізувала прийнятий нещодавно у Чехії закон Lex Ukrajina IV. Хоч документ продовжує дію тимчасового захисту для українців до березня 2024 року, проте отримані візи не будуть пролонговані автоматично, як у деяких країнах ЄС.

Тепер українцям потрібно до кінця березня 2023 року в онлайн-режимі отримати дату та час відвідування відділу МВС та прийти особисто для отримання відповідної вклейки у паспорт. Якщо цього не зробити, віза буде анульована. Відповідно її доведеться оформити ще раз.

Зміни у виплатах українцям

Закон Lex Ukrajina VI також передбачає зміни у грошових виплатах для українців. Тепер грошова допомога повинна відповідати прожитковому мінімуму, встановленому у Чехії.

Це означає, що сума виплати на одного дорослого складатиме 4 860 крон замість 5 000 крон, а на дитину – 3 490 крон на місяць.

"Попри те, для пенсіонерів та осіб з інвалідністю грошова допомога збільшиться в 1,5 раза від прожиткового мінімуму, виплата становитиме 7 290 крон на дорослого та 5 235 крон на дитину", – пояснила юрист.

Крім того, при оформленні виплат до уваги братимуть дохід біженця. На фінансову допомогу у Чехії зможуть претендувати лише ті біженці, чиї доходи не перевищують суму фіксованої виплати.

Також в дохід українців враховуватимуться перекази коштів з-за кордону. При цьому, доходом не будуть вважатися виплати для домогосподарств у Чехії та допомога для дітей від ЮНІСЕФ.

Терміни медичного страхування для українців скоротять

Тепер держава сплачуватиме внески до системи державного медичного страхування для біженців (VZP) протягом 150 днів. Чеські законодавці переконані, цього часу достатньо, щоб українські біженці знайшли роботу, й тоді відповідні внески за них сплачуватиме роботодавець.

Водночас держава продовжить покривати страхові внески за неповнолітніх дітей, пенсіонерів та людей з інвалідністю.

Раніше ми писали про те, які шахрайські схеми використовують проти українців у Польщі. Також ми розповідали про те, в яких країнах найчастіше українці купують житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.