Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримають по 16 тисяч гривень: хто та як подати заяву

Розповідаємо, яку допомогу від Червоного Хреста можуть отримати ветерани війни з інвалідністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як отримати допомогу ветерану війни з інвалідністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 16 лютого ветерани війни з інвалідністю І або ІІ групи можуть подати заявку на отримання грошової допомоги від профільного міністертва і Червоного Хреста.

Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

Відомо, що особи з інвалідністю матимуть змогу протягом 4 місяців отримувати по 4 тисячі гривень (всього – 16 тисяч гривень).

Як подати заяву

● зайдіть на сторінку веб-сайту https://eveteran.gov.ua;

● перейдіть за посиланням "Надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни";

● пройдіть електронну ідентифікацію за допомогою електронного підпису;

● перевірте своє прізвище, ім'я, по-батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків та зазначте свій міжнародний номер банківського рахунку IBAN, номер телефону, адресу електронної пошти та надішліть заяву.

Що буде далі

Заяву буде надіслано до Мінветеранів для підтвердження наявності статусу ветерана війни – особи з інвалідністю І або ІІ групи в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни.

У тому випадку, якщо особа відповідає цьому критерію, тоді знеособлені дані заявника в автоматичному режимі передаються до Червоного Хреста України для подальшої виплати грошової допомоги на вказаний в заяві банківський рахунок.

Допомога для українців в Польщі від Червоного Хреста

Як ми писали раніше, наші громадяни в сусідній країні мають право отримати допомогу від місцевого Червоного Хреста – а саме ваучер на 500 злотих (це понад 4 тисячі гривень за актуальним курсом). Хто може розраховувати на виплати:

  • особи, які мають свідоцтво про непрацездатність;
  • жінки віком від 60 років, а також чоловіки – від 65 років;
  • вагітні жінки (за наявності відповідної довідки);
  • особи, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • особи, які самостійно доглядають трьох чи більше дітей.

"Отримати ваучер можна у найближчому відділенні Червоного Хреста. За умови, якщо претенденти раніше не отримували фінансову допомогу чи допомогу від ООН чи інших неурядових організацій", – йдеться у повідомленні Міністерства інтеграції.

Як переселенцю підтвердити інвалідність під час війни

Щоб відновити документи, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення. Його фахівці мають доступ до централізованого банку даних таких осіб і можуть зробити з нього витяг.

Для поновлення висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) зверніться до найближчого медичного центру, в якому працює така комісія.

Під час воєнного стану внутрішньо переміщених осіб оглядають виключно за місцем їх перебування.

Також у ВПО немає потреби проходити повторний огляд МСЕК, щоб підтвердити інвалідність. Вона продовжується автоматично. Проте після скасування воєнного стану такий огляд необхідно буде пройти впродовж 6 місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто із ВПО може отримати по 6 600 гривень. Також ми розповідали, якими онлайн-послугами можуть скористатися ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.