Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Часу залишилося мало: які виплати українці можуть оформити лише до 1 вересня

Деякі громадяни можуть розраховувати на суттєву допомогу, але потрібно встигнути подати заявку до кінця місяця

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці восени можуть отримати допомогу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Унаслідок підриву Каховської ГЕС місцеві жителі втратили не тільки житло, але і насадження. Однак власники земельних ділянок на територіях, які були затоплені, можуть отримати виплати. Та подати заявки на допомогу можна лише до 1 вересня.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Юридичний порадник для ВПО.

Для багатьох місцевих жителів продаж врожаїв з земельних ділянок був чи не єдиним джерелом доходу. Держава вирішила частково відшкодувати збитки.

Хто може отримати допомогу?

Уряд визначився з порядком виплат. Вони будуть одноразовими та надаватимуться фізичним особам – жителям Херсонської та Миколаївської областей, які постраждали від підриву Каховської ГЕС та є власниками земельної ділянки:

  • для ведення особистого селянського господарства;
  • для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;
  • для індивідуального садівництва.

При цьому постраждалим потрібно буде підтвердили своє право власності на земельну ділянку:

  • витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • державним актом на право приватної власності на землю / державним актом на право власності на земельну ділянку якщо відомості про земельну ділянку не внесені до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Важливо знати, що допомога надається лише за втрачений урожай овочів.

Як отримати допомогу?

Для цього до 1 вересня потрібно звернутися із заявою до спеціально створеної органами місцевого самоврядування або військовим адміністраціями комісії для обстеження земельних ділянок, на яких втрачений врожай овочів.

До заяви потрібно додати документ, який підтверджує право власності на землю. Подати заяву можна як у паперовій, так і в електронній формі.

Далі комісія повинна розглянути цю заяву протягом 10 робочих днів. Після чого земельну ділянку мають обстежити.

На підставі актів обстежень земельних ділянок, на яких втрачений врожай овочів, комісія визначить суму допомоги, яку отримає заявник.

Далі до 1 жовтня повинно бути ухвалене рішення щодо нарахування виплат. Надсилають його відповідним органам для здійснення виплати допомоги отримувачам на їх банківські рахунки.

Які розміри виплат можна отримати?

Розмір допомоги становить 3 318 гривень за втрачений врожай овочів на 0,01 гектара земельної ділянки.

При цьому допомога надається на площу не більше:

  • 0,2 га – у Миколаївській області;
  • 0,3 га – у Херсонській області.

Тобто, максимальна сума допомоги, яку можуть отримати жителі Миколаївської області – 66 360 гривень, а Херсонської – 99 540 гривень.

Що сталося з Каховською ГЕС

У ніч проти 6 червня росіяни підірвали дамбу гідроелектростанції, що спричинило неконтрольоване скидання води зі сховища. В результаті були затоплені близько 80 населених пунктів, зокрема і частина Херсону. На підконтрольних Україні територіях відбувалася евакуація.

Уряд України вже вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Для цього визначили порядок дій, а також спрогнозували, скільки знадобиться часу.

Раніше ми писали про те, які водоканали вимушено призупинили роботу через підрив дамби Каховської ГЕС. Також ми розповідали, що ПриватБанк виплатить деяким українцям по 2 200 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.