Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час поповнити запас валюти? Який курс долара в обмінниках і банках України

Тенденція до падіння курсу в Україні продовжується, на готівковому ринку та в обмінниках ситуація покращилася

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Який в Україні курс долара станом на 4 березня

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Прогнози скептиків не справджуються: долар і євро в Україні не зміцнюються, навпаки – зберігається стабільність гривні. Причому з кожним днем її все вигідніше обмінювати.

Дані станом на 4 березня наводить моніторинговий портал Мінфін.

Курс валют в обмінниках

Середня купівля для американського долара становить 38,92 грн/дол., середній продаж – 39,05 грн/дол. Причому в обідню пору обмінники встановили вищий курс: на 3 коп. для купівлі та на 4 коп. для продажу.

Європейська валюта продемонструвала подорожчання на 4 коп.: середній продаж – 41,19 грн/євро, середня купівля – 41,00 грн/євро.

Курс валют в банках

Станом на 18:40 значення купівлі/продажу долара наступні:

  • купівля – 38,50 грн/дол.;
  • продаж – 39,25 грн/дол.

Євро українські фінансові установи продають та купують за таким середнім курсом:

  • купівля – 40,50 грн/євро;
  • продаж – 41,30 грн/євро.

Курс валют на чорному ринку

4 березня українці можуть здійснити приватні обмінні валютні операції. Готівковий ринок дещо змінив показники курсу долара, піднявши значення на кілько копійок порівняно з попереднім днем. Купівля складає 39,00 грн/дол. (+10 коп.), продаж – 39,15 грн/дол. (+11 коп.).

Євро на чорному ринку також подорожчало з 3 березня: купівля становить 41,06 грн/євро (+11 коп.), продаж – 41,20 грн/євро (+5 коп.).

Динаміка курсу долара на готівковому ринку 4 березня | Фото: Мінфін
Динаміка курсу євро на готівковому ринку 4 березня | Фото: Мінфін

Динаміка курсу долара на готівковому ринку 4 березня

Фото: Мінфін

Динаміка курсу євро на готівковому ринку 4 березня

Фото: Мінфін

Як вдається підтримувати національну валюту

Українці продовжують здійснювати операції на валютному ринку навіть в умовах війни, щодня купуючи та продаючи долар і євро. За словами фінансового аналітика компанії RoboForex Андрія Гойлова, "у лютому поточного року громадяни придбали 504,81 млн. доларів, причому подібна тенденціям відзначається вже восьмий місяць поспіль, а всього з кінця липня 2022 року українці купили більше 2,61 млрд. доларів США".

Цей факт безумовно підтверджує одне: люди, не дивлячись на складну ситуацію в державі, мають достатню платоспроможність, що позитивно відображається на закріпленні стабільного курсу валют. Звісно, потужний вклад у підтримку гривні здійснює Національний банк, який витрачає значні резерви на її зміцнення.

Як уточнив аналітик, з початку повномасштабного вторгнення регулятор зміг продати на міжбанку майже 28,5 млрд доларів. Власне, завдяки валютним інтервенціям гривня не тільки стабілізувалася на тлі падіння ВВП, але й поступово міцнішає щодо євро та долара.

Втім експерт радить не сподіватися на подальше посилення в коротко- та середньостроковій перспективі. Гривня триматиметься на поточному рівні, якщо міжнародні партнери надалі допомагатимуть Україні в фінансовому плані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким буде курс долара через два місяці. Також ми повідомляли, що курс долара повернувся в минуле, і розповідали, як валюта знову привернула увагу українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.